Háztartás: A kávéról

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1172 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1172 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1172 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1172 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A kávéról 2010-10-08 10:58:12

Életmód / Narp

Kávé"A kávé legyen fekete, mint az ördög, erős, mint a halál és édes, mint a szerelem" - tartja egy török közmondás!

Néhány évszázada még csak egy egyszerű növény, azonban mára gazdaságokat mozgató és fenntartó, mindennapi ital. A világ legjobb és egyik legrégebb óta használatos serkentő szere, mely mára kitermelt jó pár fajtát, alfajt és ínyencet.


KávéA kávé felfedezéséről a történelemben több forrást is találhatunk. Az egyik szerint egy etióp juhász megfigyelte, hogy állatai, a piros színű bogyók elrágcsálása után igen élénken viselkednek. Rögvest ki is próbálta, és keserű italt főzött a bogyókból, amely hosszú imádságaik alatt ébren tartotta őket.
Egy másik, 1400-as évekbeli legenda alapján egy jemeni pásztornak tulajdonítható a nemes cserje termésének hatásainak felfedezése.
Megint más források szerint, egy arab orvos -filozófus, Avicenna már 1000 körül gyógyszerként alkalmazta a kávét.
Egy dolog azonban szinte biztos, a kávécserje az etióp tartományból, Kaffából származik, innen is kapta becses nevét, majd innen terjed tovább az Arab-félszigetre, és hódított teret az arab országokban. Ennek ellenére a világ kávétermésének igen nagy része ma mégis Brazíliából származik.

A kávé a világ legkedveltebb élénkítő szere, melynek – mértékletes fogyasztás mellett – gyógyhatásai is vannak. Vizsgálatok kimutatták, hogy serkenti a légcső vérellátását, és jelentős élénkítő hatása van. A kávé – persze csak ha nem cukrozod agyon - kiváló fluorforrás is, így segít meggátolni a fogszuvasodást. Kiváló „orvosság" a rossz szájszag ellen is.

Fogyasztásának kultúrája igen csak átformálódott az évszázadok során. Kezdetben a kávécserje érett bogyóit összezúzták, majd állati zsiradékkal keverve apró golyócskákat formáztak belőle és így fogyasztották. Aztán jöttek az arabok, akik kitalálták, hogy a kávé pörkölve és porrá őrölve megfőzhető.
Palesztin kávéházA 14. században, Konstantinápolyban divatba jöttek a kávéházak, de a vallásos mohamedánok betiltatták a „gyanús italt". Ennek ellenére a zárt ajtók mögött továbbra is folytatódott a kávé élvezete. Az illegális kávéházak szép csendben újra kinyitottak, miután az új vallási vezető visszaállította a kávé jó hírét.
Az ez idő tájt terjeszkedő török birodalom kevés áldásos hatása közé tartozik a kávé elterjedése az európai országokban. Velencében a 17. század elején nyílt az első kávéház, majd számos itáliai város követte a trendet. Angliában, 1637-ben, Oxfordban dokumentálták az első kávéházat.
New York Kávéház - BudapestHazánkba Mocca kikötőjéből érkezett a „fekete leves"., és a kiegyezés után itt is virágzásnak indult a kávéházi élet.
Brazíliába való eljutásáról egy kalandos történet szolgál forrásul:
"A Holland és Francia Guiana között éppen kitört határviszály. A vita rendezésére Brazíliát kérték fel. Brazília a vita eldöntésével egy Palheta nevű fiatal és ambiciózus tisztet bízott meg. Palheta kitűnő érzékkel rendelkezett mind a politikával, mind a nőkkel kapcsolatban, így a válság diplomatikus rendezése mellett hamar elcsavarta a helyi kormányzó feleségének fejét is. A megszédített hölgy egy estély kellős közepén kedveskedett Brazília megbízottjának egy óriási virágcsokorral, amely azonban a virágok mellett néhány kávécserjét is tartalmazott." E történet eredményeképp Brazília lett napjaink legnagyobb kávétermesztő országa.
Modern New York-i kávéházÉszak-Amerikába a hollandok segítségével érkezett. A 17. század közepén New Amsterdamba érkezett az első kávészállítmány. Ezt a várost ma New York-ként ismeri a világ. Azóta pont ez a kontinens vált a legnagyobb fogyasztójává. Átlagosan egy amerikai ember évente 120 liter kávét iszik meg.

Csak mértékkel! Ha fogyasztását túlzásba visszük, függőséget okoz. Aki túl sok kávét fogyaszt, annak a vérnyomásával, szívével és érrendszerével kapcsolatos betegségekre kell számítania. Mivel a kávé elsősorban élvezeti cikk és másodsorban gyógyhatású főzet, egyre jobban elterjed a kávéfüggőség.

 

Néhány érdekesség a kávéról:

1. A koffein fokozza a nők szexuális étvágyát

Mindenesetre, a patkányoknál működik. A kutatók szerint a koffein az embereknél is fokozhatja a szexuális örömöket, de csak akkor, ha nem rendszeres kávéfogyasztók.

2. A koffein megszüntetheti a fájdalmat

Egy kisebb tanulmány kimutatta, hogy mérsékelt mennyiségű koffein – kb. két csésze kávé – megszüntetheti az izomlázat. A kutatók azonban nem rendszeres kávéfogyasztókat vizsgáltak.

3. A koffein valóban ébren tart egész éjjel

Egészségügyi szakértők tanácsa: lefekvés előtt hat órával már kerülj mindennemű kapcsolatot a koffeinnel.

4. A koffeinmentes kávéban is van koffein

Egy tanulmány szerint, ha öt-tíz csésze koffeinmentes kávét iszol, annyi koffein jut a szervezetedbe, mintha megittál volna egy rendes kávét.

5. A koffeinmentes kávé készítéséhez vegyszereket használnak

A kávébabot kigőzölik, így a koffein felszáll a felszínre, ahonnan egy szerves oldószerrel, a metilén-kloriddal lemossák.

6. A koffein nem a „keserű bűnös"

Elsősorban nem a koffein felelős a kávé keserű ízéért. Az elkövetők sokkal inkább az antioxidánsok.

7. A jó kávé a pörkölésen és a főzésen múlik

Pörköléskor a kávébabokban lévő olaj 400 fokon kezd kiszivárogni. A több olaj erőteljesebb ízt kölcsönöz a kávénak. A koffeintartalom akkor szabadul fel, amikor a víz több ideig áll az üledékben, így a szokásos fetetében gyakran több van, mint az eszpresszóban vagy a cappuccinóban.

Kávé szótár:

Kedvenc frissítőnket sokféleképpen elfogyaszthatjuk, hogy pontosan mi micsoda, szótárunkból most kiderül:

espresso: más néven kis fekete
macchiato: espresso kis tejhabbal
doppio: dupla espresso
ristretto: dupla espresso röviden
capuccino: espresso, tej és tejhab
latte: espresso és tej
latte macchiato: espresso, tej, sok tejhab
melange: bécsi pörkölésű hosszú kávé, tej és tejhab
amerikai kávé: bécsi pörkölésű nagyon hosszú kávé
mokka: kakaó, espresso, tej s tejszínhab
jeges kávé: készülhet jéggel (frappé) vagy fagylalttal (ice coffee)

Manapság a kávénak számtalan elkészítési formája ismeretes. Sok országban sajátos módon főzik, ízesítik a keserű italt, és a receptek a származási hely nevét viselik. Ebből kínálunk ínycsiklandó ízelítőt:

Belga kávé

Hozzávalók: 3 csésze forró kávé, 3 kávéskanál cukor, 1 mokkáskanál vanília, 8 kávéskanál amaretto likőr, ½ csésze tejszín, 4 narancshéjgerezd, szegfűszeg a díszítéshez. A kávéban jól elkeverjük a cukrot, hozzáadjuk a likőrt, a vaníliát. Felvert tejszínt teszünk a tetejére. A narancshéjjal és a szegfűszeggel díszítjük.

Holland kávé

Hozzávalók: 2 csésze forró kávé, 4 kávéskanál cukor, 8 kávéskanál gin, tejszín. A kávéscsészékbe beletesszük a cukrot, a gint, és erre öntjük rá a forró feketét. Tejszínt öntünk hozzá ízlés szerint.

Ír kávé

Hozzávalók: 3 csésze erős kávé, 16 kávéskanál whisky, 4 kávéskanál felvert tejszín, cukor ízlés szerint. A kávéban feloldjuk a cukrot, majd ehhez öntjük a whiskyt. A tetejére tejszínhabot teszünk.

Angol kávé

Hozzávalók: 2 csésze kávé, 1 tojás sárgája, 1 kávéskanál porcukor. Az alapanyagokat shakerben összekeverjük, csészébe öntjük, és szívószálat adunk hozzá.

Olasz kávé

Hozzávalók: 2 csésze kávé, 1 gombóc vaníliafagylalt, 1 kávéskanál mandulaszirup, tört mandula a díszítéshez A kávét és a szirupot összeöntjük. A fagylaltot hozzátesszük, és tört mandulával megszórj

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Egyed Józsefné üzente 11 éve

Drága édesanyám mondta mindig az édesapámnak, hogy a kávézásnak neki kell ülni, nyugodtan, ízlelgetve kortyolgatni, mert nem féldeci pálinka az, hogy gyorsan leöntsük. Én is betartom ezt a mondását :-)) Margó

Válasz

Katonáné Margit üzente 11 éve

Ezután is örömmel fogyasztok napi 2 adagot - ugyanis én mindig örömmel kávézok.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu