Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
NÖVÉNYISMERET
![]() A FA: A mosódió a szappanfafélék családjába tartozó fán nő, Dél-Kelet –Ázsiában, pl. Indiában és Nepálban terem. A szappanfafélék családjába mintegy 2000 faj tartozik. A Saponinda mukorossi Gaertn. fa kb. 25 m magasra nő, lombja 5 m átmérőjű is lehet. Jól mutat utak, sétányok szegélyeként. Indiától Japánig őshonos, tengerszint feletti 200-1500 m-ig fordul elő. LEVELEI: fényes-zöldek, párosan szárnyaltak, egyenként 6- 18 cm hosszúak. VIRÁGAI, TERMÉSE: Fehéres virágai, 10- 25 cm hosszú virágfüzérben állnak. Július-augusztusban virágzik, és november-decemberben érnek meg a „diók”, melyek aranyszínűek. Ezek frissen kissé ragacsosak, de kiszáradva barnás árnyalatúak lesznek és száraz tapintásúak. A terméshéjban szaponin képződik, mellyel a növény védekezik az esetleges gombák vagy rovarkártevők ellen – mi is utánozhatjuk, ha tetves lenne valamelyik növényünk egyszerűen permetezzük le mosódióhéjból főzött oldattal. A héj kb. 15%-a nagykoncentrátumú szaponin. A diókat ültetésre használják fel vagy eladják. TERMESZTÉSE: A mosódiófa termesztése talajvédő hatású és hosszútávú gondolkozást igénylő, mivel 9 éves korában kezd csak el teremni, de akár 90 évesen is hoz még termést. A fa segít termékennyé tenni a talajt, és életciklusa alatt oxigént termel, ami nem mondható el a mosószergyártó üzemekről. FELHASZNÁLÁSA: A mosódióhéjat használat után nyugodtan a komposzthoz adhatjuk – a növényeinkben aztán új életre kel. Az indiai ayurvedikus illetve a tibeti gyógyászatban többféle felhasználása ismert pl. sampon, tisztítótej, hajolaj, és különböző betegségek kezelésére (migrén, epilepszia) is. Összességében nézve aligha találunk olyan terméket, mely környezetbarátabb lenne akár előállításában akár felhasználásában, mint a mosódióhéj. A mosásra általában a „nagy” mosódió (Sapindus mukorossi Gaertn. indiai nevén Ritha) héját használják. Ez a faj leginkább Észak-Indiában és Nepálban terem, ennek a legmagasabb a szaponin-tartalma szemben a ritkábban forgalmazott Dél-Indiai vagy „kis” mosódióval. For Contact Bt. |
Zöldség, gyümölcs vegyszermentesítése
Ismeretes, hogy a mosódióban lévő saponin elriasztja az élősködőket, ezért nincs permetezésre szükség a mosódió fáknál.
Az almát amit megveszel a zöldségesnél, átlagosan négy idegen fogja meg, mielőtt kiválasztanád, a paradicsomot pedig akár húszan is.
A gyermekek különösen érzékenyek a növényvédő szerekre, mivel testsúlyukhoz viszonyítva többet esznek, mint a felnőttek, és mivel szerveik, ideg- és immunrendszerük még fejlődésben van.
A rovarölő szereket és egyéb
mezőgazdasági vegyszereket direkt arra tervezik, hogy „vízállóak”
legyenek, azaz az eső ne tudja azokat lemosni. Ebből következik, hogy
egy gyors öblítés a vízcsap alatt nem lehet hatékony a gyümölcsök és
zöldségek megtisztítására. Vizsgálatok megállapították, hogy a felszíni
maradványok mintegy 70-95%-a mosás után is a terményen marad.
Tudjuk, hogy az egészséges táplálkozás sok friss gyümölcs és zöldség fogyasztását jelenti. A növényi tápanyagokkal azonban minden falat magában hordozhat rovar- és gombaölő szereket és egyéb kémiai adalékokat.
A zöldség-gyümölcstisztítás tehát elég bonyolult kérdéskör, hiszen a vegyszerek beszívódhatnak a gyümölcs húsába is, tehát teljes eltávolításukra sok esetben nincs mód.
Úgy gondolom, a maximumot megtesszük ha mosódiós lében áztatjuk, majd öblítjük a gyümölcsöket.
Fontos,
jó alaposan megmosni a gyümölcsöket, még akkor is, ha a héját nem
akarjuk elfogyasztani, hiszen hámozásnál a kezünkről könnyen a gyümölcs
húsába kerülhet a vegyszermaradvány. Tehát még egy banán esetében is
ajánlatos az áztatás majd lemosás,és a kezünket is jó alaposan meg kell
mosni. Ha bevállaljuk, hogy nem ellenőrzött gazdaságból vásároljuk a
zöldséget, gyümölcsöt, akkor áztassuk be pár percre (5-15) mosódiós
lébe, – majd még egy tiszta, erre a célra rendszeresített kefével
is át lehet dörzsölni, – végül folyóvíz alatt jó alaposan leöblíteni.
Tiszta vízbe pár darab kb.4-6 fél dióhéjat tehetsz, kb. fél liter víz esetén, esetleg egy pár percig forralhatod is lassú tűzön, és mikor kihült, akkor teszed bele az áztatásra szánt gyümiket, pár percre. Ez az eljárás, ugyanazzal a dióval, sokszor megismételhető, egészen addig, amíg látod, hogy szép barna színe van a mosódiós lének, azaz van szaponin tartalma a diónak.
Áztasd tehát a mosódió levében a gyümölcsöt, zöldséget, sokat teszel családod egészségéért!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!