Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
4 különlegesi fánk recept
Marmalade.hu | 2012. január 10. 15:30
Túró, áfonya, mangó, chili, alma, sütőtök – ezekre most szükségünk lesz a fánksütéshez.
Mangó-chili fánkHozzávalók: (kb. 18 darabhoz)
Töltelék:
Hámozzuk meg a mangót, vágjuk apró darabokra. A cukrot öntsük egy serpenyőbe, adjuk hozzá a mangó darabokat és locsoljuk rá a narancslét és a citromlét. A chilit vágjuk hosszában félbe, kaparjuk ki a magokat. A vaníliarudat is vágjuk hosszában félbe és kaparjuk ki az apró magokat. A chili paprikát, a vanília magokat és a vaníliarudat is tegyük a serpenyőbe. Alacsony lángon körülbelül 30 percig főzzük, közben többször keverjük meg, így a lekvár nem ég le. Vegyük ki a vaníliarudat és a chilit, hagyjuk kihűlni.
A fánkoz melegítsük meg a tejet, keverjünk hozzá 20 g cukrot és az élesztőt. Egy nagy tálba szórjuk a lisztet, tegyük hozzá a tojások sárgáját, az olvasztott vajat, a sót és a megkelt élesztőt. A kézi mixer dagasztókarjaival gyúrjunk belőle sima tésztát. Tegyük a tésztát meleg helyre, fedjük le és hagyjuk 1 órát pihenni.
Keverjük össze a maradék cukrot a fahéjjal, tegyük félre. A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ½ cm vastagra. Szaggassunk köröket (lehet pohárral vagy fánk szaggatóval). Először 13 kört tudunk, majd újra gyúrjuk össze, nyújtsuk ki, és újabb 5 kört szaggassunk. 15-20 percig letakarva pihentessük.
Hevítsünk olajat egy lábasba, és a forró olajban négyesével süssük ki a fánkokat. Először tegyünk fedőt, amíg az egyik oldala megsül, ez kb. 3-4 perc, a másik oldalát már fedő nélkül süssük. A fánkokat papírtörlőre szedjük ki, majd még melegen forgassuk meg a fahéjas cukorban. Hagyjuk hűlni. Egy csővezetékes zsákba kanalazzuk a mangó lekvárt, és töltsük meg vele a fánkok közepét.
Túrófánk áfonyás joghurttal
Hozzávalók: (kb. 40 darabhoz)
Fánk:
Áfonyás joghurt:
A túrót tegyük pelenkával kibélelt szűrőbe, és úgy kerüljön éjszakára a hűtőbe. Másnap a tojást keverjük kézi mixerrel habosra a cukorral és a vaníliás cukorral. Adjunk hozzá egy csipet sót, az olajat, így keverjük tovább. Végül a túrót tegyük bele, és addig keverjük, amíg sima masszát kapunk. Szórjuk a tetejére a lisztet és a sütőport, amit keverjünk a tésztához.
Keverjük össze a tejfölt és a joghurtot egy tálban, adjuk hozzá az áfonyát, amit óvatosan is hozzákeverhetünk, ha egészben szeretnénk az áfonyaszemeket hagyni, de össze is turmixolhatjuk előtte, mielőtt a joghurtba keverjük.
A fahéjat és a cukrot keverjük össze és tegyük félre. A sütéshez az olajat öntsük egy nagy lábasba, melegítsük kb. 170 fokra. 2 teáskanál segítségével dió nagyságú golyókat szaggassunk a tésztából, és óvatosan tegyük a forró olajba. A fánkot addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz minden oldala, ez kb. 3-4 perc. Tegyük papírtörlőre, és még forrón forgassuk meg a fahéjas cukorba. Még melegen tálaljuk az áfonyás joghurttal.
Almafánk
Hozzávalók: (12 darabhoz)
Keverjük össze a langyos tejet 2 teáskanál cukorral és az élesztővel. A lisztet szórjuk egy tálba, öntsük hozzá az élesztős tejet, citromhéjat, 2 evőkanál cukrot, a tojás és az olvasztott vajat. Gyúrjunk tésztát a kézi mixer dagasztókarjával, amíg sima tésztát kapunk, ez kb. 3 -4 percig tart. Meleg helyen lefedve 30 percig pihentessük.
Az olajat öntsük egy lábasba és melegítsük. Az almát hámozzuk meg és daraboljuk fel 12 darabra. A tésztát kézzel gyúrjuk át, ha túl puha lenne, adjunk hozzá egy kis lisztet. A tésztát szedjük 12 adagra. Minden darabba tegyünk egy-egy almát. A tésztából lisztezett kézzel gyúrjunk labdát. Az almafánkokat lisztezett kanállal óvatosan tegyünk a forró olajba, süssük aranybarnára, ez kb. 4-5 perc. Szedjük papírtörlőre, és 6 evőkanál fahéjas cukorban még melegen forgassuk meg.
Tökös fánk
Hozzávalók:
Mossuk meg és hámozzuk meg a sütőtököt, kaparjuk ki a magokat és vágjuk kockára. Forró vízben 8-10 percig főzzük, szedjük ki a vízből és törjük össze villával. Adjuk hozzá a mézet, vaníliás cukrot, lisztet, 1 csipet sót, élesztőt és joghurtot, amit keverjünk össze. Fedjük le és meleg helyen pihentessük 45 percig.
Egy nagy lábasba öntsünk olajat, melegítsünk, majd ha forró, két evőkanál segítségével szedjünk a tésztából gombócokat. Süssük, amíg aranybarna lesz. Keverjük össze a cukrot és a fahéjat. A fánkokat szedjük papírtörlőre, és még melegen forgassuk meg a fahéjas cukorba.
Forrás: essenundtrinken.de
2 szuper farsangi fánk recept
http://www.fincsi.hu/recept_cikkek/64/2_szuper_farsangi_fank_recept
A csöröge fánk mellett farsang idején rózsafánkot is szokás sütni. Előnyük, hogy egyféle tésztából készülnek, így két legyet üthetünk egy csapásra.
Forgácsfánk (Csörögefánk)
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg finomliszt
2 csapott evőkanál kristálycukor
5 tojássárgája
8 dkg vaj
csipet só
0,5 dl rum
1 dl tejföl
Sütéshez: olaj
Szórni: 2-3 evőkanál vaníliás porcukor
Tálaláshoz:
30 dkg sárgabaracklekvár
0,5 dl rum
Elkészítés:
1. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval alaposan összegyúrjuk. Két részre osztjuk, és letakarva legalább egy órára hűtőbe tesszük.
2. Enyhén lisztezett deszkán 2 mm vastagra nyújtjuk, és derelyemetszővel 10 cm hosszú, 4-5 cm széles lapokra vágjuk, középen hosszában 5-6 cm –re bevágjuk.
3. Ezen a nyíláson a tészta rövidebb végét átbújtatjuk, azaz mint egy masnit áthúzzuk. Minden tésztát így előkészítünk, majd jöhet a sütés.
4. Forró olajban, közepes lángon oldalanként 2-2 perc alatt pirosra sütjük a fánkokat. Szalvétára szedve lecsöpögtetjük, vaníliás porcukorral meghintve, rummal ízesített baracklekvárral tálaljuk.
Rózsafánk
A rózsafánk igazi különlegesség, elkészítése kissé macerás, de megéri a fáradozást.
Hozzávalók: ld., mint a forgácsfánknál.
Elkészítés:
1. Gyúrása és sütése a forgácsfánkéval megegyezik, csak a formázásban tér el attól.
2. A megkelt tésztát késfok vastagságúra kinyújtjuk, majd három különböző nagyságú kerek formával kiszúrjuk.
3. A legnagyobb tésztakorong szélét hatszor, a közepeset ötször, a legkisebbet pedig négyszer bevágjuk. A legnagyobb lap közepét tojásfehérjével megkenjük, belenyomjuk a közepes lapot. Ennek a közepét is megkenjük fehérjével, és a kis tésztalapot is ráragasztjuk.
4. Közepesen forró olajban megsütjük, szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Vaníliás porcukorral megszórjuk, és rummal elkevert baracklekvárral tálaljuk.
Tipp: eperöntettel is kínálhatjuk.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!