Háztartás: Hogyan termesszünk a párkányon metélőhagymát?

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1174 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1174 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1174 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1174 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Hogyan termesszük a párkányon metélőhagymát?

 

 

Hogyan termesszük a párkányon metélőhagymát? A metélőhagyma (Allium Schoenoprasum) népies nevei: pázsithagyma, pázsitfű, valamint a német nevéből: snidling, snittling. Schneider Mátyás fuvarozó a "hagymát is hagymával" ette, és milyen jól csinálta! A metélőhagyma konyhánk állandó fűszere kell legyen: finom és egészséges dekorációja ételeinknek.

A Földközi tenger vidékén honos. Kínában már négyezer éve használják. Évelő növény, a föld alatt sok apró hagymát fejleszt, a föld fölött 25-30 cm hosszú, vékonyka sötétzöld szárat. Erős aromájú és enyhén csípős üreges levelei vannak. Harangszerű virágokból álló gömbölyű álernyői kora nyáron jelennek meg. Lehetnek halvány, vagy sötétlila, rózsaszín vagy fehér színűek. Kiválóak olajok, ecetek, saláták ízesítésére.

 

Miért egészséges a metélőhagyma?

Nemcsak fűszerként ismert, hanem a népi orvoslásban is régóta használják. Levelei vitaminokat, (magas a C-vitamin tartalma!) ásványi anyagokat, nyomelemeket és illóolajokat tartalmaznak.Immunerősítő, étvágygerjesztő és gyomorerősítő hatása serkenti az emésztést, ezért javasolják fogyasztását gyomorproblémák esetén. Mustárolajai csíraölő hatásúak, ezáltal rendszeres fogyasztása a rák kialakulásának esélyeit is csökkentheti. Vérnyomás és koleszterinszint csökkentő hatásátkutatások igazolták. Fagyasztva és megszárítva sokat veszít vitamintartalmából, ezért frissen fogyasszuk, ne főzzük, hanem csak közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételhez.

 

Hogyan termesszük otthon a metélőhagymát?

A tápanyagban gazdag, meszes talajt kedveli, valamint az árnyékosabb helyeket. A gazdasszonyok szerint a konyhakertben a többi növénytől távol tartja a levéltetveket és a gombás fertőzéseket. Ha egész évben fogyasztjuk a talaj fölül levágott leveleit, akkor a hagymatő folyamatos tápanyag utánpótlásáról is gondoskodnunk kell. Rendszeres locsolást igényel. Amíg nem virágzik, addig fogyasztható. A magvakat márciusban melegházba, vagy cserépbe vetjük és májusban, kis csomókban ültetjük ki. Ősszel pedig cserépbe ültetjük, világos, de nem túl meleg helyen tartjuk. A tél közeledtével tovább nevelhetjük a lakásban, így egész tavaszig megvan a vitaminforrásunk. A régi tövekettőosztással szaporíthatjuk, vagy előnevelhetünk új töveket is a tél folyamán.

 

metélőhagyma

Reggeli finomság: fűszeres túrókrém

Hozzávalók:

- 50 dkg túró
- 15 dkg vaj
- 1 dkg só
- 5 g őrölt bors
- 1 csomó metélőhagyma
- 1 csomó
petrezselyem
- 5 g fűszerpaprika
- 5 g kakukkfű

Elkészítése: A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat és a sót, habosra keverjük, majd a fűszereket és a finomra vágott fűszernövényeket is belekeverjük. Töltelékként friss paprikában, vagy pirítóssal is tálalhatjuk.

 

Forrás: http://www.edenkert.hu/konyhakert/fuszernovenyek/kiskert-cserep-hagyma-gondozas/2098/

 

Címkék: hagyma

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu