Háztartás: konyhai turpisságok II.

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1172 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1172 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1172 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1172 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

Konyhai turpisságok otthonról

 


Novotnyiné Margó írta: én a mosógépbe a drága öblitő helyett ecetet öntök, friss illata van a ruhának, és nem beszélve az áráról.
Egy más dolog a főzésben: a zsemlemorzsát szárazon piritom teflon serpenyőben, többet is lehet egyszerre, üvegbe teszem, és bármikor kell már használhatom is. Jobban eláll, és egészségesebb is, mint a zsiradékkal készült változat. Ezt a férjem találta ki.

 

Egyed Józsefné: Én a vízmelegítéssel spórolok. Van egy olyan lábasom, amiknek az átmérője nagyobb, mint a főzőedényeimé. Ezt csak vízmelegítésre használom, úgy, hogy fedő helyett rakom a főzőedényre, így főzés alatt folyamatosan tudok meleg vizet "ingyen" előállítani, amit fel is használok az ételekhez, mosogatáshoz.

 

Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk,  nem "köpköd" sütés közben

 Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs
héját lereszelem, és cukorral
  összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom.
Süteményekhez kiváló.
A levét kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez.
De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó. 


Győri Éva javasolja:

 Én a citromot úgy szoktam hosszabb ideig eltartani, hogy szalvétába tekerem, és egy zacskóba teszem és a hütőszekrénybe rakom. Pár hétig is eláll. Olyan mint ha akkor vettem volna.

 

marczell éva javasolja:

A sárga- és fehérrépát ugy tartósítom, (mivel két embernek nem kell sok belőle egy leveshez, de többet veszek egyszerre), hogy két db-onként papir kéztörlőbe tekerem őket, majd egy műanyag zacskóba rakom és a hűtőben tartom. Két hétig is friss marad.

 

Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat,így nem ragad az edényaljához,
és az olaj is kevésbé habosodik.


A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.

A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad. Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.>

Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor.
Ha 
faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy
más illatos fűszereket szórunk,
a húsok átveszik az aromás illatokat.

A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.

Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához,  nokedlihez, stb.  teszek bele egy kis kurkumát.Nagyon szép színe lesz tőle.

 
A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt zöldséget összeturmixolom.  Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

 A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm ,és amikor már majdnem kész a leves
(gulyás, bab, stb.),csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata.


A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós.

Ha a másnapos kenyeret párpercre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.


Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé és egyben kiemelhető.

Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel - VAGY  szórj rá lisztet ! Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem .

Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.

A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.

A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.

Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hő ezért miután kivettük, keverjük fel.

Mikrohullámú sütőben is fellehet olvasztani a csokit,ha vízfürdőbe rakjuk (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beletszünk egy magas falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).


Ha a mikrósütődet szeretnéd könnyen és alaposan kitakaritani, csak annyit kell tenned,hogy egy kissebb edénybe ecetes vizet forrasz a mikrósütődbe és azt ott hagyod kihülni. Majd kiöntöd mert erre már nincs szükség.
Után egy tiszta ruhával vagy szivaccsal kitörlöd.
Gyönyörű tiszta lesz és szagtalanit is.

 

Prohászka Béláné üzente 

Egy citrom levét öntjük egy pohárba, s még jó illata is lesz a mikrónak!!!!!!!!!!!

 

Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük.
A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.

Ha megégettük az ujjunkat,és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.

Megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük be a hűtőbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel:rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló,
ill. habcsókot is készíthetünk belőle, díszíthetünk habjával süteményeket is.


Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.

Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt:
vegyünk a piacon friss leveszöldségből több csomaggal, majd daráljuk le.
Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, Ez tartósítani fogja.

Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!

Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déligyümölcsöket.Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad,

Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben lehet, hogy azt hisszük, sokáig eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.

Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét salátákba, süteményekbe tökéletes ízadó komponensek lehetnek.


 
Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le,  és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthető belőle.

A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg
vizet öntünk a főző léhez.

 
A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy
kis sört is öntünk.


 
Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!

 
A citrom héját nem dobom ki, mélyhűtőbe teszem, fagyottan könnyen reszelhető.

A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a
módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire
szükség van.


Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le,
 
hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem,
  ebbe teszem a fagyasztani valót, ha megfagyott, kiveszem a dobozból ,   így kis téglákat kapok, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban.

 

A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek uborka héjat oda,

   ahonnan el akarjátok űzni őket!!!

 

Áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet.

 

A Tükör gyönyörű lesz ha Vhite Spirittel tisztitod (festék hígító)

 

Rágógumi a ruhában ? Tedd egy órára a mélyhűtődbe

 

A fehérnemű nem elég fehér ? Áztasd 10 percig egy szelet citrommal a meleg vízben !-ÉS ADJ HOZZÁ SZÓDABIKARBÓNÁT!!!

 

Hajad nem elég fényes ? Tegyél egy kávéskanál ecetet a hajadra és úgy mosd meg, VAGY INKÁBB AZ ÖBLÍTŐBE!!!

 

Hogy a citrom kiadja a az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben és csak utána csavard

 

Hogy ne legyen a káposzta főzéstől kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret a káposzta tetejére,(egy kis zacskóban, hogy a morzsák ne kerüljenek a káposzta közé)

 

A hagymától könnyezik a szemed, rágcsálj egy rágógumit.

 

Hogy a krumpli előbb főjön meg, hámozd meg, csak az egyik oldalát

 

Tintafolt a ruhán ? Tegyél jó vastagon fogkrémet a foltra, hagyd megszáradni, és csak utána mosd ki.


Távol tartani egeret, és patkányt, hintsd meg fekete bors porral a területet ahol tanyáznak. Elmennek másfelé

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Kovács istvánné üzente 12 éve

Szeretném én is a környezetet és a pénztárcát kímélni. Vettem mosógolyót a egyszer használt felső ruhákat mosom vele. Amit azonban mindenkinek ajánlok az az indiai mosódió. Az interneten lehet hozzá vízlágyítót és fehérítőt venni. Ha erre nem áldozunk--a szállítási ktg. megspórolása-- vízlágyító van minden boltban--én a CORA WINNY termékét használom. A mosódiót a DM-ben lehet kapni. Van próbacsomag, mielőtt rááldozzuk az 1 kg ra a 3000-4000 Ft-ot. De azzal aztán elmoshatunk egy fél évig is. Ahol gyerekekre is kell mosni ott persze nem elég addig. A ruha olyan puha tőle, az öblítő nem ér fel vele. Próbáljátok ki --megéri.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 12 éve

Valóban, megszoktuk a mosóporokba rakott mesterséges illatanyagokat, amit sem az ecet, sem a mosógolyó nem ad vissza. Én mióta mosógolyóval mosok mindig a nyitott gangra teregetem a majdnem megszáradt ruhákat és visszajön az az üde friss illat, amit gyermekkoromban tapasztaltam, amikor még édesanyám mosott. A szekrénybe pakolva a kötötteket - amiket nem vasalok- még a szekrénynek is átadja azt az illatot. Margó

Válasz

Kovács istvánné üzente 12 éve

Kipróbáltam az ecetet a mosógépbe, valóban jó, csak az illatot hiányolta a párom.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 12 éve

Köszönjük az elismerést, de Tőled is várjuk a tippek bővítését. Margó

Válasz

Herédi Edit üzente 12 éve

Sok jó ötletet olvastam. Felveszem őket a saját házi praktikáim közé!

Válasz

Egyed Józsefné üzente 12 éve

Kedves Klubtársaim, gyűjtsétek ide ide a hasznos tapasztalataitokat, majd beszerkesztjük a cikkbe. Margó

Válasz

Egyed Józsefné üzente 12 éve

Novotnyné Margó üzente

Nagyon köszönjük, sokat ismertem, de van ami ujdonság, és nagyon örülök neki, hogy olvashattam.

Válasz

Takács Eszter üzente 12 éve

Köszönöm a sok jó konyhai tanácsot, praktikát. Hiába, mindig tanul az ember.:)
Margó! A mosott ruháknak nem lesz így ecetszaga???? Bár egy próbát megér, azt hiszem ezzel fogok egy adag ruhát "öblíteni". Még sohasem hallottam, legfeljebb vizkőoldásra, és szagtalanításra.

Válasz

Kissné Magdi üzente 12 éve

nagyszerűek a tanácsok,jól jönnek a gyakorlatba.....

Válasz

Egyed Józsefné üzente 12 éve

marczell éva üzente

Nagyon szépen köszönöm a sok összegyüjtött hasznos tanácsot. Sokat megfogadok belőle.

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu