Háztartás: Levendula-fesztivál

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1174 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1174 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1174 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1174 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A levendula felhasználása, mint gyógynövény!

A levenduláról elsőként a mediterrán tengerpart, vagy épp Provence jut eszünkbe ahol a gyönyörű levendulamezők húzódnak. Ismerjük meg a levendulát, mint gyógynövényt!

 

A levendula egy gyönyörű örökzöld félcserje, amely minden évben fantasztikus lila illatos virágokkal örvendeztet meg minket. Gondozása és nevelése igen egyszerű, tavasszal ültessük el a magokat a kert egy napos meleg részébe, így nyár végére már levendula illat tölti be kertünket.

Ám a levendula nem csak egy szép kerti virág, de mint gyógynövény, sőt akár fűszernövényként is felhasználhatjuk. A benne található illóolaj tartalma, a rozmaringsav, keserűanyagok, és csersavak hatása által válik belőle gyógynövény. Hatása: nyugtató, epehajtó, étvágyjavító, gyulladáscsökkentő, és vízhajtó.


A levendula virágokat akár frissen akár szárítva is felhasználhatjuk, tegyünk pl. a párnákba egy kevés szárított levendula virágot és máris jobban alszunk éjszaka. A belőle készült tea más gyógyfüvekkel kombinálva csökkentik az idegfeszültséget, a szívpanaszokat, de a szédülés és migrén ellen is hatásos. A belőle kivont illóolajat, ha kockacukorra csepegtetjük, enyhíti a gyomor és szívpanaszokat.


Egy fárasztó feszült nap után az illóolajat csepegtessük bele egy párologtatóba, és este vegyünk egy jó forró levendulás fürdőt, így szinte azonnal érezzük jótékony hatását. Fejfájás esetén dörzsöljük be halántékunkat vagy az orrtövet levendulaolajjal, gyulladásra pedig készítünk borogatást a virágából.


A levendulaolajjal készíthetünk különböző kozmetikumokat házilag, és a szárított virágból készült levendulás cukrot használhatjuk süteményhez, vagy nyári jeges teához.

Ne felejtsük, hogy a levendula nem csak egy szép illatos kerti virág, hanem egy igen sokoldalú gyógynövényünk is.

 

Görög Zitával nyílt meg a MagyarProvence, a Levendulárium!

Örömmel jelentjük, hogy   – talán –a nyár legforróbb napján, június 21-én,– Görög Zita közreműködésével megnyílt a MagyarProvence,a Levendulárium , a Paulay Ede utca 8 szám alatt.

 

„Formába öntöttük a levendulát” – hangzott el Szentkirályi – Szász Kriszta , a MagyarProvence megálmodója megnyitóján.

A Balaton felvidéken, a Káli medence különleges klímájában érlelt bíbor mezők levenduláiból készült termékek – illóolaj, szappan, levendula aroma, lekvárok, szörpök – testet és lelket gyönyörködtető külső köntösben és értékes – nyugtató és fertőtlenítő – hatásukat megőrizve szolgálják ki „fogyasztóikat”. Az illatos növényt májustól egész októberig aratják, a francia típusú levendulát inkább az illatok előállítására, míg az angol típusú levendulát fonatokhoz. E gyönyörű növény tejbe vajba keverve is gyógyhatású, nyugtató, vírus és gombaölő hatásáért használják elsősorban, de különleges íz hatást érhetünk el vele fehér húsok kísérőjeként, vagy akár egy pohár roséfröccsbe mártva is.


A MagyarProvence, a Levendulárium háziasszonya, Görög Zita kedves, őszinte elköteleződéssel beszélt a természetes életmódról, saját házi praktikáiról. Míg Sebestyén Bence, gyógynövényszakértő házi praktikáit és receptjeit is megosztotta az érdeklődőkkel.


A levendula gasztronómiában alkalmazott lehetőségeiről Gyökeres Gábor, a VakVarjú Étterem séfje számolt be, aki eme ünnepi alkalomra levendula olajjal készült húspástétomokat és levendula fröccsöt is kínált a vendégeknek.


Aki lemaradt az ünnepi boltnyitóról, nem kell szomorkodnia, hiszen az üzlet minden nap nyitva van és megtekinthető, vigyázat, nem csak levendulás szappanok, levendulás tejcsokoládé, hanem levendulás párnák, étkezési célra – akár szörp készítésre -  alkalmas levendula csokrok és számtalan ínyencség vár a gyanútlan látogatóra.

Közel négy év elkezdett munka és a terv megvalósult, MagyarProvence , a Levendulárium mától nyitva áll a vásárlók előtt, a Paulay Ede utca 8. szám alatt.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Egyed Józsefné üzente 12 éve

Kedves Margitka! KÖSZÖNJÜK, KÖSZÖNJÜK!!! a sok-sok újdonság-receptet. Margó

Válasz

Egyed Józsefné üzente 12 éve

Kissné Szücs Margit írta itt:

A levendulafesztiválhoz sok receptet sikerült letölteni,sajnos a képek nem látszanak,ezért ajánlom az oldal megnézését!Fogadjátok szeretettel:-)

Válasz

Kissné Szücs Margit üzente 12 éve

Levendulás tejkaramell cukorka

MÁJ 17, 2012 SZERZŐ: NÉMETH PANNI 3 COMMENTS ROVAT: LEVENDULÁS RECEPTEK, SAJÁTKEZŰLEG, LEVENDULÁBÓL HÁZILAG



Nagy várakozással vágtam bele ebbe a munkába, és az eredmény minden várakozásomat felülmúlta. Egy olyan levendulás cukrot akartam alkotni, amiben lehelet finoman átsejlik a levendula aromája, de nem az a kizárólagos íz, és emellett nem akartam egy “sima” cukorból készült cukrot. Így jutottam el az ötletig, hogy a tejkaramellát ötvözöm a levendulával, és az eddigi vélemények alapján, valami fantasztikus íz született.

Egy olyan cukorka született, ami nem omlós, hanem teljesen kemény, cukor állagú, szopogatható, de rágcsálható is, és minden szopogatásnál átsejlik a karamell ízén a levendula.

Kóstolást tartottunk

Kicsit izgultam, hogy másoknak vajon hogy ízlik, ez a nem mindennapi cukorka, ezért több ismerősömmel (kicsikkel és nagyokkal) megkóstoltattam az alkotást. A levendula fanok persze odáig voltak, de volt olyan, aki még soha életében nem kóstolt semmilyen levendulásat, és az volt az első reakciója, hogy ez fantasztikus, hol lehet ilyent venni :)) Szinte senki nem akarta elhinni, hogy ez egy házi készítésű cukorka.

Nemsokára meg is lehet majd vásárolni a készülő webshopunkban, de addig is a vállalkozó kedvűek számára leírom az elkészítés módját. Ha elkészíted a receptet, kérve kérlek, hogy írj egy hozzászólást, hogy nálatok milyen volt a fogadtatása!

Levendulás cukorka hozzávalói:

250 ml tejszín (én 20%-ost használtam)

250 gr cukor

6 dkg vaj

1 csomag vaníliás cukor

6 dkg levendulás méz (elkészítését lásd itt >>
Ez a mennyiség egy nagy evőkanálnyinak felel meg.

3 csipet só

8-10 csepp Tihanyi levendula olaj



Elkészítés:

A hozzávalókat egy lábosba összeöntöm, és alacsonyabb fokozaton 25 percig forralom. A végén már folyamatosan kell kevergetni. Ha kész kivajazott sütőpapírra öntöm (mint utóbb kiderült, nem is muszáj formába önteni, mivel elég sűrű lesz a végére). Kb. fél óra múlva elég jól meghúz, ekkor vajazott ollóval 1 cm-es csíkokat vágtam (egyszerre egyet), amit 1cm-es kockákra, háromszögekre vágtam fel.

Másnap zsírpapírba csomagoltam egyenként a cukorkákat. Ebből a mennyiségből 36 dkg cukor lett, összesen 150 db.



A készítés menete látható a fenti képen lépésről lépésre.

Válasz

Kissné Szücs Margit üzente 12 éve

Levendulás Scone – angol reggeli sütemény

JÚN 22, 2012 SZERZŐ: NÉMETH PANNI 4 COMMENTS ROVAT: LEVENDULÁS RECEPTEK

A süti 15 perc alatt elkészül a sütési idővel együtt, így ha nagyon gyorsan kell valami édes finomságot összedobni a családnak reggelire vagy uzsonnára, akkor ez kiváló választás. Vendégváró süteménynek sem utolsó! Az MTVA felkérésére a Balatoni Nyár műsorban fogunk levendulás finomságokat főzni a 2012-es levendula fesztivál alkalmából, és erre az alkalomra választottuk ki ennek a népszerű angol reggeli sütemény-zsemlének a levendulás változatát.



Hozzávalók:

250 g finomliszt

1/2 csomag sütőpor

50 g vaj

50 g cukor

1 vaníliás cukor

nagyon pici egy citrom reszelt héjából (elhagyható, de pikánssá teszi)

1 evőkanál szárított levendula (pl. a levendula tea is ilyen) összetörve

1 kis joghurt (140 ml)

1 tojás

Elkészítés:

Mivel spórolós vagyok, és nem szeretek semmit kidobni, ezért a tojást először felverem, és egy kis tálkába kiveszek egy picit, amivel később megkenem a tésztát. Így elég egy tojás a tésztához :)

Ez után begyújtom a sütőt 220 fokra. Az összes hozzávalót robotgépben gyorsan összekeverem, vagy kézzel összegyúrom. Ne gyúrogassuk sokáig, nem kell dagasztani sem, csak gyorsan összekeverni.



A tésztát lisztezett deszkán kicsit kinyújtom, ellapogatom kb. 1,5 – 2 cm vastagságúra. Nem lesz túl nagy adag, kb. 4-6 személynek jut majd 1-1 sütemény. Ahhoz, hogy megspóroljuk a szaggatást, formázást, egy nagyon egyszerű módszert alkalmazok: pizzavágóval 6-8 felé vágjuk a tésztát, majd kivajazott vagy sütőpapíros tepsibe rakom. A tetejét megkenem a félrerakott tojással, és megszórom kristálycukorral, vagy ha van levendulás cukorral, és 220 fokon 10-12 perc alatt készre sütöm.

Levendulás eperlekvárt tálalok hozzá.



A meglapogatott tésztát pizzavágóval felvágom.



Tojással megkenve sütés előtt.



Levendulás sütemény – gyors reggeli vagy kiváló vendégváró.

Válasz

Kissné Szücs Margit üzente 12 éve

Levendulás citromos sütemény

ÁPR 16, 2012 SZERZŐ: NÉMETH PANNI 1 COMMENT ROVAT: LEVENDULÁS RECEPTEK

Hozzávalók:

120 g puha vaj
200 g cukor
2 tojás
300 g liszt
1/2 cs. sütőpor
150 ml tej
fél citrom leve
2-3 kiskanál szárított levendula
5 dkg apróra tördelt étcsokoládé

Elkészítés:

A puha vajat a cukorral és a tojásokkal robotgéppel krémes állagúra keverjük . Hozzáadjuk a tejet, majd kisebb részletekben a sütőporral elkevert lisztet. Hozzáadjuk egy fél citrom levét is. A cukor helyettesíthető levendulás cukorral is.

A levendulavirágokat kézimozsárban durván összetördeljük, és a tésztába szórjuk, és belekeverjük az étcsoki darabokat. Egy hosszúkás püspökkenyérformát kibélelünk sütőpapírral, beletöltjük a tésztát, és előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt 160 fokon készre sütjük.

Válasz

Kissné Szücs Margit üzente 12 éve

Vadringló dzsem recept lépésről lépésre képekkel

JÚN 19, 2012 SZERZŐ: NÉMETH PANNI NO COMMENTS ROVAT: LEVENDULÁS RECEPTEK

Ha már az eper szezonról le is maradtam, a vadringló szezont nem fogom kihagyni! De mit csináljon az ember, ha nincs a kertjében egy valamire való gyümölcsfa sem? Irány a park, vagy játszótér, és árgus szemekkel figyeljük a fák alatti területet. Ahol látom, hogy már potyog a gyümölcs, megnézem mi az. Ha ehető, akkor mindenképp szedünk belőle :) Nekünk szerencsénk van, mivel a közelünkben 3 olyan vad ringló fa is van, ami egy parkban található, távol az autós forgalomtól, így első nekifutásra 10 perc alatt 6 kg ringlóra sikerült szert tennünk.



A vadringló

A vad ringló színe sárgás, vagy piros, kb. 1,5 – 2 cm átmérőjű, gömbölyű formájú. Ha teljesen érett akkor édes-savanykás íze van. Nagyon könnyű szedni, mivel csoportosan tele van vele a fa ága. Ha túlérett akkor könnyen potyog, így én nem vártam meg, hogy az összes megérjen, amikor láttam, hogy már vannak lepotyogott ringlók a fa alatt, akkor szedtünk belőle. Mondjuk ez a 6 kg-nyi mennyiség meg sem látszott a fán.

A ringlót ez után megmostam, és azonnal nekiláttam az elkészítésének, nem akartam kockáztatni, hogy romlásnak induljon.

Előkészítés – nyers ringló lé készítése

Kissé lusta vagyok a konyhai előkészítések terén, ezért kifejezetten kedvelem azokat a gyümölcsöket, amivel keveset kell vesződni az eltevésnél. A vad ringló szilva pont ezek közé tartozik. Az érett gyümölcs állaga pont olyan, hogy kimagozni nem lehet, viszont rengeteg levet tartalmaz. Ezért a következő módszert kísérleteztem ki: a szára nélkül szedett(!) vad ringlókat megmosom, a tálba átrakásnál egyben kiválogatom a rosszakat és elkezdem összenyomkodni. Mély tálban végzem a műveletet, de igazából nem nagyon fröcsköl. Minden egyes szemet szétnyomok, így szétreped a ringló héja, és a főzésnél könnyen leválik majd a hús a héjról és a magról.







Ringló dszem készítése

A szétnyomkodott ringlókat magokkal, lével, héjjal együtt felteszem forrni, majd a forrás után kisebbre rakom a lángot, és még pár percig forralom. Ez után egy nagy lyukú szűrőn átszűröm egy másik lábosba és lemérem a súlyát (legegyszerűbb, ha a lábos súlyát előre lemérjük, majd kivonjuk a lábossal együtt mért gyümölcs súlyából). A lét újra felteszem forrni, és 3:1 dzsemfixet valamint cukrot adok hozzá. 1,3 kg gyümölcshöz egy csomag “3:1 dzsemfix”-re és 30 dkg cukorra van szükség.

A dzsemfix leírása szerint a dzsem cukor helyett édesítővel is készíthető. Én ezt a változatot is kipróbáltam.

Az egészet újra felforralom, majd a forrás után az előre forró vízzel alaposan kimosott és csírátlanított üvegekbe töltöm. 5 percre fejre állítom, felcímkézem, és száraz dunsztban hagyom kihűlni.



Ringló dzsem levendulával

Mindenféle lekvárt vagy dzsemet többféle ízesítéssel szoktam készíteni, így ebből a receptből sem hiányozhat a levendula! Ha az egész mennyiséget levendulásra szeretnénk készíteni, akkor egy kg. ringlóra számítva 8-10 szál szárított levendulát keverünk a legelején az összenyomkodott ringlóba, majd a felforralás után fél órát állni hagyjuk, hogy legyen ideje a levendula ízének kiázni. Ez után ugyanúgy készítjük mint a fenti dzsemet.

Ha csak egy kis mennyiséget szeretnénk próbaképp levendulásra, akkor a fenti recept szerint készre készítjük a levendulákat, majd a már üvegbe töltött lekvárba beleteszünk 2-3 szál levendulát (2 dl-es üvegre számítva). Később amikor felbontjuk a lekvárt, ez a szál levendula egyszerűen kiszedhető, és csak az ízét adja át a lekvárnak.





Kakukkfüves, rozmaringos, zsályás, mentás, citromfüves ringló dzsem

Ugyanezzel a módszerrel készítettem zsályás, rozmaringos és kakukkfüves, mentás és citromfüves ringló dzsemet is, a mini fűszerkertünkből frissen szedett alapanyagokkal.

Nyers ringló lét a hűtőbe!

Ha sok ringlót sikerül szedni, mindenképp tegyél egy egy-két üveggel a nyers léből a hűtőbe, mert nagyszerű friss alapanyag joghurt tortához, ringló fagyihoz vagy ringló turmixhoz, amik persze mind ízesíthetők levendulával :)

Válasz

Kissné Szücs Margit üzente 12 éve

Pittypang szirup készítése házilag

MÁJ 7, 2012 SZERZŐ: NÉMETH PANNI 3 COMMENTS ROVAT: EHETŐ VIRÁG RECEPTEK, EHETŐ VIRÁGOK, GYÓGYNÖVÉNY RECEPTEK

A gyermekláncfű is gyógynövény

Sokan nem tudják, hogy a gyermekláncfűként is ismert pongyola pitypang nem “csak” gyomnövény, mely kiűzendő a zöld gyepről, hanem gyógynövény is egyben. Szinte bármilyen réten megtalálható. A gyermekláncfű kiváló vértisztító és vizelethajtó, serkenti a máj és a vesék működését. A gyermekláncfű számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz:
Vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket, mangánt, B-vitamint, C-vitamint, A-vitamint, D-vitamint.

A pongyola pittypang minden része gyógyhatású, így a virágokból készült szirup is tartalmazza mindazt a jót ami ebben a gyom-gyógynövényben található. A szirup íze hasonlít a mézhez, a felhasználása is azonos a mézével. Csurgathatjuk kalácsra, vajas kenyérre, rakható süteménybe, teába is.



A pittypang ideális szedési ideje Európában májusra esik. Válaszunk egy szép napos délelőttöt, mert ilyenkor a legnagyobb a virágportartalma a virágoknak, és így lesz a legízletesebb a szirupunk. Kb. 150-250 virág szirmára lesz szükségünk.

A virágokat rázzuk meg, és a hazaérkezés után 1 órára terítsük szét újságpapírra vagy kéztörlőre, hogy a bogárkák kimászhassanak belőle. Ne mossuk meg a virágokat!



Előkészítés: Van aki leszedi a virágszirmokat a zöld részről, más viszont a zöld résszel együtt főzi fel.

A pittypang szirup elkészítése:

A virágokat 5 dl ideg vízbe rakjuk, és lassan elkezdjük főzni.
Amikor a víz forrni kezd lezárjuk a tüzet és éjszakára állni hagyjuk a főzetet.
Másnap szitán keresztül leszűrjük a levét. A kezünkkel jól nyomkodjuk ki a virágokból is a nedvességet. Egy blogban olyan megoldást is láttam, ahol a tejhabosítóval szűrték le a virágszirmokat. Kisebb mennyiségnél ez is nagyon jó ötlet!
A gyermekláncfű (pittypang) léhez egy fél kg cukrot keverünk, és hozzáadjuk egy fél citrom levét, vagy ha tudunk venni olyan citromot amit nem kezeltek vegyszerrel, akkor a felkarikázott citromot. Ha ennél több citromot rakunk bele, akkor túl savanyú lesz.
A lábost feltesszük a tűzre fedő nélkül, és a legkisebb lángol elkezdjük melegíteni azért, hogy ne forrjon lobogva, és elkezdjük besüríteni. Ez akár 2 óráig is eltarthat. Néha vegyünk ki egy kanállal, hogy azt kihűtve ellenőrizhessük az állagát. Nem szabad túl sűrűre főzni, mert akkor kikristályosodik és kemény lesz, ha viszont túl hígra hagyjuk akkor viszont megromolhat.



A “pittypangméz” készítéséhez szükséges mennyiségekre több verzió is létezik, leírok pár bevált receptet:

1. recept: 2 marék pittypang virághoz 1 l víz és 1 kg cukor

2. recept: 500 pittypang virág, 1 citrom, 1 narancs, 1 l víz, 1 kg cukor

3. recept: 150 pittypang virág, 1 citorm, 250 gr. cukor, annyi víz ami ellepi a virágokat

Fotó:

flickr – Keira CC license 2.0

flickr – justgrimes CC license 2.0

Angolul: dandelion syrup

Válasz

Kissné Szücs Margit üzente 12 éve

Akác szörp recept

MÁJ 17, 2012 SZERZŐ: NÉMETH PANNI 1 COMMENT ROVAT: EHETŐ VIRÁG RECEPTEK, EHETŐ VIRÁGOK, GYÓGYNÖVÉNY RECEPTEK



Most, május közepén még virágzik az akác, így aki nem akar lemaradni erről a fantasztikus illatú és ízű ínyencségről, gyorsan szedjen jópár akác virágot, és munkára fel! És ha már megszedtük az akácot, szárítsunk meg pár virágot, jó lesz teának, vagy egyéb felhasználásra.

Gyógynövény szörpök

Sokan nem tudják, hogy szinte minden gyógynövényből és ehető virágból készíthető szörp, limonádé, és szinte majdnem azonos a receptjük. Ráadásul a hidegen készített szörpökben biztos hogy benne maradnak a gyógynövények hatóanyagai is.

Akác szörp hozzávalói:

Bevallom, hogy ezeket a szörpöket elég ad-hoc jellegűen szoktam csinálni, de az alábbi recept jó kiindulási pont lehet a szörp elkészítéséhez, aztán mindenki kísérletezze ki magának a legjobban ízlő arányokat.

2 l víz

3-4 marék akácvirág (vagy amennyi belefér a kancsóba)

2 citrom, vagy 100%-os citromlé (én a Lidl-ben szoktam venni, pici sárga, citrom alakú üvegben árulják)

1 kg cukor (ha azonnali fogyasztásra kerül), 2 kg cukor ha télire tesszük el.

Melegen készített szörp elkészítése:

Ha pár héten belül akarjuk elfogyasztani az akácszörpöt, akkor én kevesebb cukrot rakok bele, így az aromája intenzívebb lesz, de többet kell belőle az ásványvízhez rakni.

Ha viszont télire rakom el, akkor több cukrot használok, mert a cukor tartósít. Ha télire is és azonnali használatra is szánjuk, akkor 2 kg cukrot használjuk.

Az akác virágokat leszedem, kirázom a bogarakat, akár pihentetni is lehet kicsit, hogy legyen idejük kimászni. Ezután lábosba vagy kannába tesszük a virágokat, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a karikákra vágott citromot vagy a citromlét. Sajnos én egyre ritkábban találok olyan citromot a minek nem permetezték a héját, ezért használom inkább a 100%-os citromlét.

Ez után egy napig állni hagyom a virágokat. Ha jól kiáztak, a levét leszűrőm egy lábosba, hozzáadom a cukrot és néha megkeverve addig forralom amíg a cukor elolvad.

Ha télire tesszük el, akkor az üvegek előkészítésére nagyon nagy hangsúlyt tegyünk. Én először nagyon alaposan ki szoktam mosni az üvegeket, majd még a mosogatógéppel is kimosatom 70 fokon, de a legjobb persze az lenne ha ki lehetne főzni őket, így elpusztulna minden csíra. Ecetes vízzel kiöblítem, és tölcsérrel még forrón az üvegekbe töltöm a szörpöt. Az üvegeket teljesen tele töltöm, majd száraz dunsztban (azonnal meleg párnák közé dugva) hagyom kihűlni.



Hidegen készített gyógynövény szörpök, limonádék:

Ez a legegyszerűbb módszer. A vízhez hozzáadom a gyógynövényt vagy virágot (bodza, zsálya, citromfű, akác stb…) , a citromlét, citromot vagy citrompótlót és egy napig állni hagyom. Ha van hely a hűtőben, akkor 2 napig is állhat. Ez után hidegen hozzáadom a cukrot a vízhez, és rábízom, hogy felolvadjon. Ez után leszűröm a virágot, és kész is. Ha több időm van foglalkozni a dologgal, akkor le is szoktam turmixolni, így még jobban kijönnek az ízek és aromák.

Idén csak azonnali fogyasztásra készítettem pár üveg akác szörpöt, de mire feldolgoztam a képeket ehhez a bejegyzéshez, már mind el is fogyott. A héten még 3 féle gyógynövény szörp készül: bodza, zsálya és citromfű szörp, hamarosan azoknak is felrakom a receptjét, de tulajdonképpen az elkészítés menete ugyanez.

Válasz

Kissné Szücs Margit üzente 12 éve

Fenyőméz recept- köhögés ellen

MÁJ 7, 2012 SZERZŐ: NÉMETH PANNI NO COMMENTS ROVAT: EHETŐ VIRÁG RECEPTEK, EHETŐ VIRÁGOK, GYÓGYNÖVÉNY RECEPTEK

A hagyományos fenyőméz a méhek által a fenyő friss hajtásainak a nedvéből összegyűjtött gyógyhatású méz, mely nagyon magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, és egyébként köptető, a legzőszervek fertőtlenítő hatású. Ezeket a jótékony hatásokat még fokozhatjuk is a házilag elkészített fenyőmézzel, amit inkább fenyősméznek kellene hívni, mivel a friss fenyő hajtásokból fogjuk kinyerni a méz segítségével a fontos anyagokat. Dr. Csabai Zsolt kutató orvos szerint ez a házilag készített fenyőméz főleg görcsös köhögési ingernél és torokfájásnál sokat segíthet a panaszokon.

A fenyőméz elkészítése házilag

Hozzávalók:

Egy üveg fenyőmézhez egy üveg bármilyen méz, és egy nagy maréknyi fenyőhajtás kell.



A fenyőméz készítésének az ideális ideje április vége, május eleje. Ilyenkor kezd rügyezni a fenyőfa, és ezeket az ágvégi rügyeket fogjuk felhasználni a mézünkhöz. Várjuk meg amíg egy kicsit megnőnek az új világoszöld hajtások, de ne várjuk meg hogy befásodjanak. Egy egy fenyőről csak annyi hajtást szedjük, ami nem gátolja meg a növekedésben, azt is szépen elosztva a fán.

A leszedett hajtásokat megmossuk, konyhai papírtörlőn megszárítjuk majd egy befőttes üvegbe rakjuk. Erre ráöntünk egy általunk kiválasztott eredeti mézet (virágméz, akácméz), és lezárva az üveget 1-2 hónapra kitesszük a napra. Az idő és a napsütés hatására szépen kiválasztódnak a fenyőből az értékes illóolajok és hatóanyagok. Ha kész, egy szitán áttöltjük egy másik üvegbe. Hogy semmi ne menjen kárba, a szitán fennmaradt fenyőágakat öntsük le meleg teával :)



A fenyőméz felhasználása

A fenyőmézet ehetjük magában, de ha teába tesszük, mindig várjuk meg hogy a tea langyosra hűljön, különben elbomlanak a mézben levő fontos enzimek.

Válasz

Kissné Szücs Margit üzente 12 éve

Levendulás rózsa lekvár

JÚN 9, 2012 SZERZŐ: NÉMETH PANNI 4 COMMENTS ROVAT: EHETŐ VIRÁG RECEPTEK, LEVENDULÁS RECEPTEK

A napokban sok ismerősömtől hallottam, hogy még soha életében nem kóstolt meg semmit, ami levendulával készült. A kedvükért elkészítettem ezt a fantasztikusan virágos lekvárt, melyhez a rózsán kívül levendulát és almát is felhasználtam.





Rózsa lekvár levendulával

Hozzávalók:

3 db alma meghámozva

15 illatos rózsa szirom(80 gr) – vegyszermentes kertből

10 szál friss levendula (vagy 6 szál szárított)

300 gr cukor



A lekvár elkészítése:

A rózsa szirmokat egy-egy kötegben egyszerre leszedem a rózsáról, és azonnal levágom a fehér részüket úgy, ahogy a kezemben van, mivel úgy tapasztaltam, hogy ha ezt rajta hagyom, akkor keserű lesz a lekvár. Ha előre letépkeded egy tálba a szirmokat, akkor később 5x annyi idő lesz levagdosni róla a fehér részt :) Ez után megmosom a szirmokat, a levenduláról lemorzsolom a virágokat.





Ezután a cukrot folyamatosan kevergetve elkezdtem főzni az almával, majd amikor elolvadt a cukor, botmixerrel pépesítem. Az alma pektin tartalma miatt jó lett volna héjastól is, de nem volt kedvem még a héjat leszűrni, így inkább meghámoztam az almákat.





Amikor ez kész belerakom a rózsaszirmokat és a levendulát, és tovább főzőm 1-2 percig, majd azonnal az alaposan kimosott és egy pici ecettel kiöblített üvegekbe rakom, és takarók között száraz dunsztban hagyom kihűlni. Aki fél, hogy esetleg nem állna el, az gyöngyöző vízfürdőben főzze az üvegeket 10 percig.





A takaróval alaposan betakargatom a lekvárokat, és ebben a száraz dunsztban hagyom kihűlni.



A fenti mennyiségből 3 dg, kb. 1 dl-es üvegnyi lett. Ideális karácsonyi ajándéknak is, így ha előre gondolkodunk, sok ismerősünknek szerezhetünk vele örömet – persze nem árt jó előre kinyomozni, hogy hogy állnak hozzá az ehető virágokból készült lekvárokhoz :))

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu