Háztartás: Sütireceptek - nem csak kezdőknek

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1174 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1174 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1174 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1174 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Alapkonyha: Sütirecept kezdőkészlet

A konyhai egyedfejlődésben a süti nagyjából a második helyen jön, közvetlenül a tojásrántotta után. A sütés magában hordozza a jutalmát, és hogy minél gyakrabban jutalmazhass, itt egy válogatás hülyebiztos receptekből.

stockfresh 1087384 chocolate-muffins sizeM
Maki Stevenson

A japán sütik nem ilyenek

alapkonyha.png

Rossz hírem van, ebben a kérdésben náci vagyok, szerintem a bolti piskóta meg az ismert márkás tasakos pudingpor nem egyszerű, hanem igénytelen. Nincs nálunk minden nap sütemény, de ha csinálok, akkor rászánom azt a plusz energiát, amiből mondjuk összedobok egy piskótát.

Sütiből nem szakértő létemre háromfélét különböztetnék meg: a kevert tésztát, a kelt (élesztős) tésztákat és az égetett tésztát (pl képviselőfánk). Mi most itt az első kategóriában mozgunk, mellécsapva néhány, a fenti rendszerbe nem beilleszthető darabot. A kelt tésztáknak több részt is szentelünk majd, úgyhogy azzal most nem foglalkozunk.

A receptek elkészítéséhez jól jön egy gépi habverő, illetve vállban erőseknek legalább egy kézi, mert többször is előkerül majd a keményre vert tojásfehérje. Nem, villával nem lehet előállítani. A legbonyolultabb művelet, ami a következőkben előfordul: a tojás szétválasztása és a habverés. Ha ezek megvannak, megnyugodhatsz, a többi tutira menni fog.

Muffin

Lesajnált süti, pedig ez egy nagyon jó kis (felturbózott) recept, én szeretem. Gyorsan kész, a tésztát simán lehet osztani akár 16-18 részre is, ilyenkor a forma mellett dupla papírban sütöm a többit, legközelebb a sütőajtóhoz. Gyerekbarát, viszonylag kulturáltan ehető darab, kötélidegzetűek akár miniformában is kipróbálhatják, nekem se formám, se türelmem hozzá. Muffinrecepttel tele a padlás, mindenki keresgéljen belőle kedvére.

15 dkg liszt, 12 dkg cukor, 15 dkg vaj, 2 tojás, 3 ek baracklekvár (minél jobb), 10 dkg étcsoki kicsire vagdosva (pl sárga szerencsi, jobb lehet, rosszabbat lécci ne), 2-3 marék savanyú aszalt gyümölcs, pl meggy vagy áfonya, 3-4 ek sötét kakaópor (a nem cukrozott változat), fél zacsi sütőpor

1. sütő 175 fok
2. vajat megolvasztani, óvatosan lassan mikróban. Vigyázni kell, hogy ne legyen forró! Hozzákeverni a két tojást, és a baracklekvárt. (ezek a nedvesek)
3. egy nagyobb tálba összeönteni a lisztet, cukrot, sütőport, kakaóport. (szárazak)
4. a szárazokhoz önteni a nedveseket, elkeverni, nem kell túlzásba vinni.
5. bele a csokidarabok és az aszalt gyümölcsök.
6. Muffinsütőt papírformákkal kibélelni, tésztát belekanalazni, 12-18 db lehet belőle.
7. 20-25 perc alatt sül meg.

Piszke halálos csokitortája

Egy nagyon kifinomult és halálos csokitorta, ráadásul bolondbiztos, sokszor sütöttem már, tényleg nincs rajta mit elrontani. Koncentrált, tömény, nagyon étcsokis, nagyon felnőtt. Darált mogyorót szinte mindig kapni pl a Aldiban, és akkor még a tészta is sokkal egyszerűbb. Mogyoró híján inkább dióval helyettesítsük, mint mandulával.

ml 220
Piszke csokitortája és fotója
Bögrés kakaós süti

Kommentelők adták a tippet a bögrés sütire. Én még nem próbáltam soha, elnézve az összetevőit frissen biztosan finom. (A kommentelők szerint több tej és vaj kell bele, hogy ne száradjon ki rögtön.) Amiért én nem csinálnám: ha megduplázom a hozzávalókat, már meg is süthetem a fenti muffint, és akkor 8 emberre csináltam desszertet. Szóval, én egyedül (vagy akár kettesben valakivel) nem szeretnék ennyi tápértéket magamba sütizni. De a recept okénak tűnik, és el tudok képzelni számtalan olyan helyzetet, amikor életet menthet. Szóval, százszor inkább a bögrés süti, mint egy bolti muffinpor.

Meggyes Mákos Habos

Fakanál receptje, én egy Segísüti füzetben találkoztam vele először, és állandó része lett a menünek. A legbonyolultabb része a tojás kettéválasztása, és az, hogy a fehérjéből habot kell verni. Aki ezzel elboldogul, nagyot kaszálhat ezzel a sütivel.

meggyesmákos

Ezért a receptért a bennem lakó skót is rajong, mert olyan kis tüchtig, nem maradnak utána maradék tojás vagy citrom alkatrészek, pláne, ha egy egész citromot tesztek bele. Kezdőknek: a fahéjat a lisztbe kell keverni, a lecsöpögtetett meggyeket pedig a már összekevert tésztába.

Ha időben kapcsolok, ki szoktam venni hozzá a mélyhűtőből pár fehérjét (most ötöt), mert imádom a vastag habot, ilyenkor a több fehérjébe érdemes egy picit megemelni a cukrot, hogy megtartsa a habot, én ezt most elfelejtettem, maradt benne a hat deka, lapos is lett.

Morzsasütik

Hálás, de kevéssé dekoratív műfaj. Ha az is fontos, hogy jól nézzen ki, egyszemélyes kis formákban készítsétek, mert adagolás közben szétesik. Ezerféle gyümölccsel működik, alma, körte, meggy, szilva, málna, eper, szeder, mangó, sárga és őszibarack, áfonya, rebarbara, bevállalósak szezonban próbálják ki az eper+apróra vágott friss bazsalikom kombót.

A tészta: 15 dkg liszt+10 dkg vaj+10 dkg cukor+pici fahéj. Ezt kell a két tenyerünk között addig morzsolgatni, amíg viszonylag egyenletes, nem túl nagy csomókból álló végeredményt kapunk. Ne izmozzuk túl, az a jó, ha a vajnak nincs ideje megolvadni.

A módszer az, hogy egy tűzálló, kivajazott tál aljába először beleszórjuk a feldarabolt, megtisztított gyümölcsöt, amit összekeverünk kevés cukorral. A tetejére szórjuk a tésztát, lenyomkodjuk, be a 170 fokos sütőbe, kb 40 perc, vagy amíg szép színe nem lesz.

Gyors almatorta

tészta: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj/margarin, 3 ek cukor, ½ dl víz, a tetejére 3-4 alma,
szósz: 2 dl tejszín, 1 tojás, 1 vaniliás cukor, 1 ek liszt.

stockfresh 1331058 baking-an-apple-pie sizeM

A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fél órára behűtjük. Kerek piteforma aljára lapogatjuk, illusztrációnkkal ellentétben legyen egy kis pereme. Rá a vékony szeletekre vágott alma. Be a 200 fokos sütőbe, amikor a széle pirulni kezd, rá az összekevert szósz. Addig kell sütni, amíg nagyon pirulni nem kezd, nagyjából 15 perc. Szezonban érett szilvából még finomabb.

Lustaasszony rétese

Megint egy olyan recept, amit még nem próbáltam, több kommentelő is javasolta, és ezrek esküsznek rá az interneten. Túró+meggyimádóknak. Én most Wise Lady receptjét linkelem, mert nagyon szépen, lépésről lépésre végigfotózta. Mások nem hagyják állni egy órát, hanem a leöntés után alaposan megszurkálják, és rögtön sütik.

Könnyű túrós

Még egy tojás szétválasztós-fehérje külön verős recept.

4 tojás szétválasztva, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 50 dkg túró, 3 ek búzadara, 1-2 ek vaníliás cukor, reszelt citromhéj, pár marék aszalt vagy friss gyümölcs.

Először verjünk kemény habot a fehérjéből, és kapcsoljuk be a sütőt, 170 fok, nem légkeverés. Ha a fehérje megvan, másik tálban verjük a sárgákat a vajjal és a cukorral habosra, majd adjunk hozzá mindent a fehérje kivételével. Keverjük el gondosan, és forgassuk bele óvatosan a fehérjét. Sütőpapírral bélelt kis tepsibe öntsük, kb 40-45 perc alatt sül meg.

Kókuszgolyó

A kókuszgolyó igazi klasszikus kezdősüti. Egyszerű, és nagy mennyiséget is elő lehet állítani, bár akkor a gombócozáshoz keressünk párt.

Csak a Puffin receptje, még a sütőt sem kell hozzá bekapcsolni. Szerintem igazán jó a közepén meggyes verzió is. Minden ovis és iskolás eseményen sikeres, bulikompatibilis.

Tiramisu

Egy másik, sütőt nem igénylő recept, aminél ismét csak a tojás szétválasztása, és a fehérje felverése jelenthet gondot. Kell hozzá egy csomag babapiskóta, ha nem is manner, de valami olyan, ami magában is finom. 50 dkg mascarpone, 3 tojás szétválasztva, 4 ek cukor, 2 tk vaníliaesszencia, fél-egy deci amaretto vagy rum, cukrozatlan kakaópor, 4 erős presszókávé felöntve kis tejjel - gyerekek miatt csináltam már koffeinmentesből is, beismerem, rémes, de egyébként finom lett.

stockfresh 818420 classic-traditional-tiramisu-fresh-cake sizeM

A tojásfehérjéből kemény habot kell verni. Utána a mascarponét habosra keverni a tojássárgákkal és a cukorral, a vaníliával és pár evőkanál amarettoval/rummal. Óvatosan beleforgatni a fehérjehabot. A babapiskótákat a maradék alkohollal dúsított nem forró kávéba mártjuk röviden, és kirakjuk vele egy (szögletes) tál alját. Erre rákanalazzuk a krém felét, és én meg szoktam szórni vékonyan kakaóval. (Szitából. Kanálbó/kézből nem fog menni.)

Még egy réteg kávéba mártott piskóta, rá a maradék krém, a tetejét (strébereknek tálalás előtt, többieknek most) meg kell szórni kakaóval. Szüksége van pár órára a hűtőben.

Kommentelés és további Alapkonyha

Hozzászólások, további kezdőbarát sütik jöhetnek a facebookon, további Alapkonyha cikkek pedig itt olvashatóak.Legközelebb hazatérünk, és futunk egy kört a magyar konyha háza táján.

Alapkonyha wiki
Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola. Következő órák: 04.27 Vasárnapi Ebéd Rezi Györggyel, 04.28 Marmorstein péksége Miklós Misivel, 05.04, Cinco de Mayo Patricioval.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Takács Eszter üzente 12 éve

Köszönöm, sok hasznos dolgot találtam benne:)
Na meg finom sütiket.:)

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu