Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Így szüntesd meg az étel- és olajszagot a konyhában
Filléres házi praktikákkal
Szerző: Schuster Borka Forrás: Femina.hu 2011.08.27.
A hétvégi rántott hús nem csak az íze miatt lehet emlékezetes - az utána maradt olajszag még sokáig ott kísérthet a konyhában, de egy könnyű, gyors nyári vacsora sem múlik el ételszag nélkül.
A salátába kerülő hagyma vagy éppen a grillezett hal szaga szintén maradandó élmény. Emiatt azonban még nem kell lemondanod a finom falatokról, inkább vesd be házi praktikáinkat, így anélkül élvezheted az ízeket, hogy napokig nehéz szagok terhelnék a lakás levegőjét.
A konyhai szekrényben tárolt tartós élelmiszerek és fűszerek gyorsan átjárják a zárt teret, beisszák magukat a fába, összekeveredve pedig nagy valószínűséggel olyan illatkompozíciót alkotnak, ami a szekrény kinyitásakor nemcsak a főzéstől, de még az evéstől is elveszi a kedved.
Ha a szagok már beleivódtak a bútorba is, legjobb, ha mindent kipakolsz, majd egy ecetes vízbe mártott szivaccsal alaposan áttörlöd az egész szekrényt. Mielőtt visszapakolsz, vizsgáld át az ételeket, és dobd ki, ami már lejárt, vagy biztosan nem lesz rá szükséged.
A fűszereket lehetőleg ne a felbontott zacskóban, hanem jól záródó fűszertartókban tárold - így nem csak tovább maradnak frissen, de azt is megelőzheted, hogy összekeveredett szaguk belengje a szekrényt.
Ha nincsenek fűszertartóid, tedd az összes fűszert egy nagy, zárható dobozba. Néhány szem szegfűszeget azonban kint hagyhatsz: ezek felfrissítik a levegőt, és semlegesítik a szekrénybe kerülő ételek szagát.
Főzés utáni szagokA csirkepörkölt, a palacsinta vagy éppen a töltött káposzta szaga nem biztos, hogy az ebéd után néhány órával is ugyanolyan kellemesnek hat, főleg, ha az ételnek már nyoma sincs, csak az utána maradt olajszag kering a konyhában.
Ha szeretnéd megtisztítani a levegőt, tegyél egy lábast a tűzhelyre, töltsd meg vízzel, majd karikázz bele egy citromot. Ha van otthon, néhány mentalevelet is a főzetbe dobhatsz. A forró, citromos víz gőze még a makacs olajszagot is képes semlegesíteni. Miután a víz felforrt, zárd el alatta a gázt, majd hagyd kihűlni. Ha a tűzhely mögötti csempékre ráférne egy alapos takarítás, akkor azt is most érdemes elvégezned, mert a citromos gőz egészen biztosan fellazította a ragacsos szennyeződést.
Amikor a víz már langyosra hűlt, márts bele egy szivacsot, és töröld át vele a szemetest, így egy csapásra még egy bűzforrást likvidálhatsz. A megmaradt vízből szedd ki a citrom- és mentadarabokat, majd öntsd a lefolyóba, így innen sem árad majd kellemetlen buké a konyha levegőjébe.
Ételszag a hűtőbenHa a szemetest, a lefolyót és a szekrényeket már szagtalanítottad, és a főzőcske utáni ételszagot is eltüntetted, akkor már csak egy mumus maradt a konyhában, ez pedig a hűtőszekrény. Hiába ugyanis a friss levegő, ha minden alkalommal hátra kell lépned egyet, amikor kinyitod a frigó ajtaját, az ottani szagok pedig gyorsan átveszik a hatalmat a konyha friss levegőjétől.
Első lépésként pakolj ki mindent a hűtőből, és alaposan töröld át a szekrény belsejét. Ehhez keverj el két evőkanál szódabikarbónát körülbelül fél liter vízben, majd ebbe mártogasd a szivacsot.
Ezzel nemcsak a piszkot tünteted el, de, mivel a szódabikarbóna képes magába szívni a szagokat, a kellemetlen aromákat is semlegesítheted, ráadásul, ha valahol apró penészfolt telepedett meg, ami szintén a bűz forrása lehet, a szódabikarbóna azt is eltünteti.
Ezután jöhet az ételek visszapakolása - ami már megromlott, azt azonnal dobd ki, és mindent, ami szagot áraszthat, például a hagymát vagy a felvágottakat, csomagold alufóliába vagy folpackba.
Ha maradt meg szódabikarbóna, azt érdemes egy kis tálkába vagy papírborítékba töltened, és betenned a fridzsiderbe, hogy magába szívja az ételszagot. Amikor a szódabikarbóna már kissé elszíneződött, és súlyra is sokkal nehezebb, az azt jelenti, hogy telítődött, és ki kell cserélned a házi szagtalanítót.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!