Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
2012. július 28., szombat 12:00 Pénzcentrum.hu
Nagyanyáink korában a befőzés
szükségszerű volt, hiszen a nyár ízeit és értékeit így tudták a
vitaminszegény téli hónapokra átmenteni. Napjainkban újra előtérbe
került a házi tartósítás, mert így biztosak lehetünk benne, mit fogyaszt
a családunk, és hasznosítani tudjuk a szezonálisan megtermelt, esetleg
nagy mennyiségben megvásárolt javainkat. A befőzési praktikákat azonban
nem minden esetben sikerült maximálisan átmenteni egyik nemzedékről a
másikra. A nem megfelelő eljárás viszont akár ételmérgezést is okozhat -
figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉbiH).
Az
első legfontosabb szempont, hogy az alapanyagok mindig jó minőségűek
legyenek. A tartósításra szánt termékeket mielőbb fel kell dolgozni. Ha
mégis tárolni kell a zöldségeket, gyümölcsöket, akkor ahhoz a 10-15 °C
az ideális. Sérült, rothadó, penészes, szokatlan szagú, állagú
alapanyagot ne használjunk a befőzéshez. A sérült, romlott termékeken
ugyanis nagy számban találhatóak romlást okozó mikrobák, amelyek az ép
darabokra is rákerülnek.
A befőzés megkezdése előtt a helyiséget
ki kell takarítani, az edényeket, eszközöket alaposan elmosni,
fertőtleníteni vagy kiforrázni. A befőzéshez lehetőleg csak erre a célra
tartott kanalat és lábast használjunk. Az üvegeket mosogatószeres
vízzel mossuk el, meleg vízzel öblítsük, forrázzuk ki vagy mikrohullámú
sütőben forrósítsuk át, majd tiszta, átvasalt konyharuhára borítsuk le,
hogy a víz kicsöpögjön belőlük. A csavaros tetőket dobjuk pár
másodpercre forró vízbe, majd szárítsuk le.
Az eltenni kívánt
zöldséget, gyümölcsöt át kell válogatni, ki kell vágni a hibás részeket
és alaposan meg kell mosni. Javasolt két percig tiszta vízben áztatni,
többször váltott hideg vízben átmosni, majd szűrőedényben erős
vízsugárral leöblíteni. A nyersanyagok tisztítása és a befőzés
megkezdése előtt, illetve között is alaposan mossunk kezet.
A
fokozott tisztasággal megelőzhetjük, hogy az edényekkel, eszközökkel,
illetve a kézzel mikrobák kerüljenek be a termékbe. A terményeken szabad
szemmel sokszor nem is látható szennyeződések, növényvédőszer-maradékok
lehetnek jelen. Az élelmiszerek romlását a bekerülő és ott elszaporodó,
szabad szemmel nem látható mikrobák (baktériumok, penész-és
élesztőgombák) okozzák. Alapos mosással a mikrobák nagy része is
eltávolítható a zöldségek, gyümölcsök felületéről.
A
zöldségeket, gyümölcsöket többféle módszerrel tartósíthatjuk, melyek
lényege a romlást okozó mikrobák elpusztítása, vagy szaporodásuk
meggátlása. Az alapos hőkezelés (főzés, dunsztolás) elpusztítja a
mikrobákat. A megfelelő arányban adagolt cukor, méz, só, ecet vagy
alkohol - rum, bor, tiszta szesz - is tartósít, megakadályozva
szaporodásukat. Néhány zöldségféle hasznos tejsavbaktériumok
közreműködésével, erjesztéssel tartósítható (pl. savanyú káposzta,
kovászos uborka).
A tartósítás során engedélyezett, kereskedelmi
forgalomban kapható tartósítószerek is alkalmazhatóak, a használati
utasítás betartásával. Ügyelni kell azonban arra, hogy a mesterséges
tartósítószerek arra érzékeny személyeknél allergiás vagy allergiaszerű
tüneteket okozhatnak, ilyen esetekben fokozott figyelmet kell fordítani a
tartósítás módjára.
A helyesen eltett, átforralt és kidunsztolt
termék tartósítószer nélkül is eltartható. A hőkezeléssel történő
tartósítás az egyik legelterjedtebb és leghatékonyabb befőzési módszer.
Minél magasabb hőmérsékleten, minél tovább történik a hőkezelés, annál
biztonságosabb a termék.
A főzés, hőkezelés szinte teljesen
elpusztítja a baktériumokat. 75 Celsius fok felett a romlást,
megbetegedést okozó mikróbák többsége elpusztul. A hőntartás, vagyis a
dunsztolás biztosítja, hogy a lezárt befőttes üveg és annak tartalma
hosszabb ideig maradjon a mikrobák pusztulását segítő hőmérsékleti
tartományban.
Száraz dunszt esetén az alaposan kimosott és
kiszárított befőttes üvegekbe belemerjük a forrón készült terméket
(lekvárt, gyümölcsöt, lecsót), majd lezárjuk. Először mindig csak egy
kicsit tegyünk az üvegbe és rázogassuk meg benne az anyagot. Egyrészt
így elejét vehetjük a hirtelen hősokk okozta üvegtörésnek, másrészt nem
maradnak az üvegben légbuborékok, amelyek kedvezhetnek a mikróbák
későbbi elszaporodásának.
Vizes dunsztot (gőzölést) akkor
alkalmazunk, ha a termék jellege a főzést nem teszi lehetővé. Ilyenkor a
jól kimosott üvegekbe beleszedjük az eltevésre szánt zöldséget,
gyümölcsöt, rátesszük a felöntő levet és lezárjuk. Egy edénybe annyi
vizet öntünk, amennyi körülbelül kétujjnyi híján az üvegek pereméig ér,
majd az edényt melegíteni kezdjük. Amikor a víz forrni kezd, onnantól
számítjuk a dunsztolási időt. A befőttnek teljes mélységében át kell
forrósodnia.
Mindkét esetben az üvegeket jó hőszigetelő réteggel
(papír vagy textil) vesszük körül esetleg dobozba, hűtőtáskába helyezve.
A termékeket addig hagyjuk a dunsztban, amíg ki nem hűlnek.
Az
üvegek légmentes zárása a házi tartósítás kulcsfontosságú eleme.
Amennyiben az üveg lezárása nem megfelelő, úgy a befőtt élelmiszer
megromlik, megpenészedik. A befőttes üvegek lezárásához érdemes minden
évben új, ép fedeleket beszerezni. Biztonsági okokból a csavaros tetőre
is lehet kívülről celofánt vagy fóliát tenni. A zárás hibáin könnyedén
bejutnak a romlást vagy megbetegedést okozó mikrobák az üveg belsejébe,
és ott elszaporodnak.
A befőtteket hűvös, szellős, száraz helyen,
napfénytől védett helyen tárolja. Penészesedő helyiség az üveg
penészesedését is okozhatja, a nyirkos levegő pedig a fémfedelek
rozsdásodásához vezethet, ami a fedél kilyukadását, az élelmiszer
romlását okozhatja.
A
felbontott házi konzerveket, befőtteket hűtőben javasolt tárolni
felnyitásuk után, és lehetőség szerint 2-3 napon belül el kell
fogyasztani. Ezért is érdemes a befőzéskor olyan kiszerelésű üvegeket
választani, melyek tartalmát a felbontást követően a család pár napon
belül el tud fogyasztani.
A romlás jelei a penészedés, szín-és
szagelváltozás, felpuhulás, habzás, gázképződés. Fontos, hogy romlott
élelmiszert soha ne fogyasszunk! Előfordulhat azonban, hogy a romlás
látható jelei nélkül is betegséget okoz a helytelenül tárolt élelmiszer.
Emiatt be kell tartani a tartósítás alapvető szabályait!
Vigyázz! Mindenkit megmérgezhet a házi befőtted
2012. július 28., szombat 12:00 | Pénzcentrum.hu |
Bénulással járó betegséget (botulizmust) is okozhatnak a
nem megfelelően tartósított élelmiszerek, amiért egy baktérium által
termelt méreganyag (toxin) felelős. A nem kellő körültekintéssel végzett
otthoni befőzés tökéletes táptalaja lehet a baktériumos fertőzéseknek
és a megbetegedéseknek - figyelmeztet a Nemzeti
Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
A házilag tartósított élelmiszerekhez kapcsolható legsúlyosabb ételmérgezés a botulizmus. Ha valaki a betegség tüneteit (homályos látás, kettős látás, nyelési és beszélési nehézség, szájszárazság, bénulásos tünetek) észleli magán, azonnal forduljunk orvoshoz! - hangsúlyozza a NÉbiH.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!