Háztartás: Zöldségek, gyümölcsök téli tárolásának módjai

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1172 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1172 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1172 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1172 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Még hogy a fény nem tárolható!

A napfényt begyűjtő zöldségeket és gyümölcsöket különböző ügyes praktikákkal egészen tavaszig tárolhatjuk. Lássuk a lehetőségeket!

 

 

Elfogultság nélkül merem állítani, hogy a Kárpát-medence klímája különlegesen alkalmas arra, hogy a termények íz-, illat-, zamat- és színanyagai kifejlődjenek, amit főként a nyári és az őszi napsütéses órák nagy száma segít elő. Ezt az előnyt azzal tudjuk a leghatékonyabban kihasználni, ha terményeinket betároljuk a késő őszi, a téli és a kora tavaszi fogyasztásra, amikor étrendünk vitaminokban, szerves savakban és egyéb értékes anyagokban viszonylag szegényes.

 

Sorakoznak a lekvárok

 

Szenzáció télen, ami természetes nyáron

Gyerekkoromból emlékszem arra, hogy milyen szenzáció volt, amikor téli időben egy-egy betárolt, kedves termény a család asztalára került. Mi, gonoszkodó ifjak még elő is segítettük ezt azzal, hogy például a befőttes üvegek bezárására használt, pergamen-papírt átlyuggattuk; anyám – aki rendszeres spájzvizsgálatot tartott, meglátta a penészedni kezdő tartalmú üveget – és annak a még ép részét kiosztotta közöttünk! Az is a kedves emlékeim közé tartozik, amikor szilvalekvárt főzték a konyha előtt felállított üstökben; tilos volt közel hajolni a fortyogó anyaghoz, mert égetően forrón fröcskölt, jóllehet fából készült L-alakú faeszközzel állandóan kevergették, nehogy lesüljön.

 

Minden kapható, de...

A fogyasztási szokásokon alaposan változtatott a nemzetközi kereskedelem, amely lehetővé tette, hogy manapság akár Karácsonykor is élvezhetjük nemcsak a déli gyümölcsöket, hanem a friss szőlőt, a sárgadinnyét, a szilvát és egyéb gyümölcsöket is. De azért a gerendára felaggatott és szakszerűen tárolt Hamburgi muskotály szőlőt farsang idején fogyasztva mindig érzem a napsütéses ősz édes ízét!

Nehéz lenne a rendelkezésre álló terjedelemben minden, télre tárolható, kerti terményt elsorolni, ezért csak néhányra hívom fel az Olvasóink  figyelmét.

 

Gyümölcs a hűvös kamrában

Számos gyümölcsöt – a téli almát, a téli körtét, a birset, a naspolyát – kiegyenlített klímájú, hűvös kamrában sikeresen lehet a tél közepéig tárolni.

A diót, mandulát, mogyorót akár egy-két évig is. Olykor át kell vizsgálni ugyan az állományt és a romlani kezdő gyümölcsöket el kell távolítani, de ezeknek az egészséges részét azért legtöbbször még hasznosítani lehet a konyhában.

 

Gumók, gyökerek a pincében, vagy veremben

 

Nagy hagyománya van a burgonya tárolásának pincében, de ezt ki lehet bővíteni a sárgarépa, a petrezselyem gyökér, a cékla, a torma és a téli retek betárolásával.

Előterek, fűtetlen helyiségek hasznosítása

Ahol rendelkezésre ál egy fagymentes kamra, pince előtere, nem fűtött szoba, ott fel lehet aggatni a csemegeszőlő fürtöket fejjel lefelé és ügyelve arra, hogy a bogyók ne érjenek össze. A helyiséget két hetenként ajánlatos kénlap elégetésével fertőtleníteni a rothadást okozó gombák ellen.

 

Nyár végén készülnek a finom befőttek

Augusztus és szeptember az az időszak, amikor a háziasszonyok a legtöbb gyümölcs-befőttet készítik. Ennek alapanyaga lehet a nyári és őszi érésű alma, körte, birs, őszibarack, ringló, stb., de csak jól beérett és teljesen egészséges, tiszta, kimagozott gyümölcsből lehet kiváló befőttet készíteni. Hozzávaló a megfelelő mennyiségű cukor és tartósítás céljából (régebben a szalicil) a benzoesavas nátrium 0,10-0,15%-os arányban. A közforgalomban levő befőttes üvegek, különösen a csinos, egyedi fajták teljesen megfelelnek a készítmény tárolására, a légmentes zárásuk pedig biztonságosan megoldható a hozzájuk kapható zárókupak segítségével.

Különleges lekvárok érett gyümölcsökből

 

Ugyancsak most van a lekvár és dzsemkészítés ideje is. Ennek sztár anyaga a szilva, de remek dzsem készülhet többek között bodzából, dinnyéből, kajszibarackból, málnából, meggyből, rebarbarából és szederből is.

A késő ősz érleli be a birsalmát és a birskörtét, amelyből régebben sokan készítettek birsalmasajtot. Ez ismét egyik büszkesége lehetne a háziasszonyoknak.

 

Készítsünk savanyúságot télre!

A magyar étkezés elmaradhatatlan tartozéka a savanyúság. Ennek főszereplője nyáridőben a kovászos uborka, amely gyors fogyasztásra kiváló, de a téli hónapokban őt a sós-vizes, valamint az ecetes uborka váltja fel. A választékot bővíti a savanyított zölddinnye, a töltenivaló paprika, az ecetes cékla, a zöldparadicsom és a vegyes savanyúság. Ebbe a körbe sorolható a magyar konyha egyik jellegzetessége a savanyított káposzta, amelyből olyan közismert és közkedvelt ételek készülnek, mint a töltött káposzta, a székely káposzta, a káposztás kocka, a káposztás rétes stb.

Savanyúságot is!

 

Amíg süt a nap, aszaljunk a melegével!

Szándékosan hagytam utoljára a legősibb és legtermészetesebb tartósítási módszert, az aszalást, amelyhez semmi idegen anyagra nincs szükség; egyedül a Nap sugárzása adja a hozzá szükséges energiát, igaz hogy emiatt a folyamat eredményessége nagy mértékben a napsugárzás mértékétől és mennyiségétől függ. Ma már azonban nem csak ezzel az ősi módszerrel lehet a gyümölcsöket, a zöldségféléket, a fűszer- és gyógynövényeket aszalni – és nem kell aszaló pusnicákat építeni – mert igen gazdaságosan működő háztartási méretű, elektromos üzemeltetésű aszaló berendezések is hozzáférhetőek.

 

/Kedves Klubtársaim, nem árt feleleveníteni a korábbi tudásunkat. Margó/

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

simon józsefné üzente 10 éve

én birsalmát ,körtével főztem lekvárnak,amikor sok termett. én ledaráltam ,nyersen, a körtét tettem fel hamarabb főni és bele a birsalmát,

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Köszi a tippet. Befőttként, kompótként, mártásként szoktam összefőzni, de most lekvárnak is kipróbálom. Margó

Válasz

Major Jenőné üzente 10 éve

Nagyon finom lekvárt lehet készíteni birsalmából és szőlőből. Mindkettőt külön meg kell főzni, átpaszírozni és utána együtt főzni bele a cukrot és mehet a száraz duntszba majd a kamra polcára. Próbáljátok csak ki !!

Válasz

Lengyel Béláné üzente 10 éve

Sokkal egészségesebb, finomabb és még olcsóbb is.

Válasz

Katonáné Margit üzente 10 éve

Szerencsére, vagy sajnos nekem nem volt módomban elfelejteni - mert bár nagyon sok munka van vele, de nem tudnám megvenni télen a "bespájzolt" élelmiszereket.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu