Meggyes mákos pite
Finom, porhanyós tészta között édes máktöltelék savanykás meggyel bolondítva.
Elkészítés
1. Az élesztőt egy tk. cukorral kézmeleg tejben felfuttatom. A lisztet
tálba szitálom, közepébe mélyedést készítek, és hozzáadom a sót, a
maradék cukrot, a tojások sárgáját, a vajat,és a felfuttatott élesztőt,
majd sima tésztává gyúrom.
2. A töltelékhez a tejet felforralom, és leveszem a tűzröl. Elkeverem
benne a darát, a mákot és a cukrot. Jó sűrű masszát kapok. Picit hűlni
hagyom, majd hozzáadom a lecsepegtetett meggyet, és beleforgatom a
kemény habbá vert tojásfehérjét.
3. A tésztát két egyenlő részre osztom, és két lapot nyújtok. Egy
sütőpapírral bélelt (közepes méretű) tepsibe fektetem az alsó lapot, és
rákanalazom a tölteléket, elésimítom. Végül ráhelyezem a felső lapot,
villával sűrűn megszúrkálom, és lekenem tejszínnel (vagy tejjel).
4. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt szép
aranybarnára sütöm. Ha a teteje előbb kezdene pirulni, lefedem fóliával.
Tipp: A meggyet helyettesítettem már reszelt almával, vagy csak simán mazsolával.
A Te szavazatod: 




Mindenki: 
217 db szavazat, atlagban: 3.00
Hozzávalók
Tésztához:
- 300 g liszt
- 150 g vaj
- 2 tojássárgája
- csipetnyi só
- fél dl tej
- 25 g friss élesztő
- 50 g cukor
- kenni tejszín (kb. 2 ek)
Töltelékhez:
- 3 dl tej
- 200 g darált mák
- 200 g meggy (friss,mirelit vagy befőtt)
- 200 g cukor
- 50 g búzadara
- 2 tojásfehérje
Szerző: Fincsi.hu
Nyomtatás Tovább küldöm
Kapcsolódó cikkek:
Diós piskótatekercs fahéjas almával.