Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
§ A szárazbabot válogassuk át, tisztítsuk meg a szeméttől, utána alaposan mossuk meg és áztassuk. Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és takarjuk le fedővel. Több órán keresztül hagyjuk ázni, de legjobb főzés előtti nap beáztatni, mivel jól megpuhul, és jelentősen csökken a főzési idő.
§ Csak hideg vízben áztassuk! A víz hőmérséklete ne legyen magasabb 15 °C-nál. Ennél melegebb vízben a bab megsavanyodik, és már nem főzhető puhára.
§ A babot az áztató vízében főzzük egy kevés víz felhasználásával. Az elfőtt folyadékot mindig forrásban lévő vízzel pótoljuk, különben a bab nem puhul meg.
§ Áztatás nélkül is puhára főzhetjük, ha a forrásban lévő vízbe egy kávéskanál szódabikarbónát teszünk. Hátránya, hogy szétroncsolja a babban lévő B-vitamint, és csökkenti az étel minőségét.
§ Mivel a bab sajátos íze nedvével együtt kiszárad, fokozottabban kell ízesítenünk. Az áztatás nem pótolja az elveszett ízeket, de sokkal ízesebb lesz, ha sárgarépával, petrezselyemmel, hagymával és zellerrel együtt főzzük.
§ Az ételt csak a bab teljes megpuhulása után sózzuk!
§ A szárazbabot száraz, hűvös helyen, zárt dobozban vagy üvegben tároljuk. Így károsodás nélkül egy-két évig is eláll. Nagy mennyiséget azonban nem érdemes beszerezni, mert ha megtámadja a babzsizsik, az egészet ki kell dobni.
§ A szárazbab férgesedését könnyen megelőzhetjük, ha a babszemek közé meghámozott fokhagyma gerezdet teszünk. Segít az is, ha a babot hűtőszekrényben tároljuk, vagy néhány napra a mélyhűtőbe tesszük, azután száraz helyen tartjuk.
§ A babot lehetőleg a saját kertben termeljük, vagy kistermelőktől vegyük, mert így elkerülhetjük a vegyszeres kezelést. (1989)
Forrás: Háztartási lexikon
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
ECET (tudnivalók)
LESTYÁN (fűszerezésre)
CÉKLA (főzése)