Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
§ A céklát héjastól főzzük. Ezért főzés előtt jól mossuk meg, sőt ha szükséges, kefével is súroljuk le. Ne szeleteljük fel, egészben tegyük fel főni. Az edénybe csak annyi vizet töltsünk, hogy ellepje a zöldséget. Fedő alatt kis lángon puhítsuk. Kuktában gyorsabban megfő.
§ Ha a cékla főzővízébe egy kevés cukrot teszünk (2 liter víz, egy kávéskanál cukor), megőrzi piros színét. Szép színe miatt hidegtálak díszítésére kiváló.
§ A megfőtt céklát könnyen meghámozhatjuk, ha kiemeljük a forró vízből, lecsöpögtetjük, majd rögtön hideg vízbe mártjuk. Kitűnő saláta és körítés készíthető belőle. Mindig hidegen tálaljuk!
§ A főtt gumó jól fagyasztható. Mélyhűtőben fél évig eltartható. Lehetőleg kisebbeket fagyasszunk, így elkészítésük, tálalásuk sokkal kényelmesebb. Hűtőszekrényben engedjük kiolvadni, de csak annyira, hogy könnyen szeletelni lehessen.
§ A céklát mélyen megművelt, tápanyagokban gazdag talajban termeljük. A tápanyaggal dúsított földben a gumók jól fejlődnek és nagyra nőnek.
§ A növényt lehetőleg napos helyre ültessük, bár félárnyékban is terem, a gumók azonban kisebbek lesznek.
§ Ne vessünk magot olyan helyre, ahol előző évben gumós növény volt!
§ Szabadföldbe márciusban ültessük. Júliusig a vetést háromhetenként megismételhetjük. Késői ültetéskor ajánlatos a vetőmagot beáztatni és nedves talajba szórni.
§ A magok három centi mély árokba, egymástól 4-5 centire kerüljenek. A sortávolság 30 centi legyen. A magvakat földdel jól takarjuk le, a talajt tömörítsük. Ha a föld száraz, locsoljuk meg.
§ A növényt egyeljük, ha a levelek 5-6 cm-re kifejlődnek. A dió nagyságú gumókat rendszeresen kapáljuk. Nagy szárazságban naponta öntözzük! (1989)
Forrás: Tausz György, Háztartási lexikon
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
ECET (tudnivalók)
LESTYÁN (fűszerezésre)
BAB (főzése)