Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
§ Levele a fűszer. A zellerhez hasonló, erősen illatozó növény. Sokféle étel (levesek, főzelékek, mártások) fűszerezésére használhatjuk. Erős aromája miatt legyünk óvatosak.
§ Levesnek, töltött káposztának, sült húsoknak jellegzetes ízt ad. Halványított levélnyelét sózva, csemegeként is fogyaszthatjuk. Lereszelt gyökerét salátába tehetjük.
§ Ízesítésre a 10 cm-es darabokra felaprított és megszárított gyökere is kiválóan alkalmas. Erős illata miatt jól záródó dobozba tegyük.
§ Teát is készíthetünk belőle, jó gyomorerősítő, emésztést serkentő, vízhajtó.
§ Néhány tövet kertünkben is termeszthetünk. Napfényes helyre ültessük. A talaj iránt kevésbé igényes. Magját júniusban, illetve júliusban vethetjük, de legegyszerűbb tőosztással szaporítani. A töveket egymástól legalább 70 cm távolságra ültessük. Vízigényes, rendszeresen kell öntözni.
§ A zöld leveleket egy évben kétszer is leszedhetjük. A betakarítás legegyszerűbb módja, hogy 8-10 cm-es csonk visszahagyásával az egész föld feletti részt levágjuk.
§ A levágott leveleket többféleképpen tartósíthatjuk. Legjobb megszárítani. Árnyékos helyen lassan szárítsuk, mert illóolajai így megmaradnak. Mélyhűtőben is tarthatjuk. A leveleket hajtogassuk össze (ne vágjuk apróra), tegyük műanyag tasakokba, majd a mélyhűtőbe. A következő nyárig eláll.
§ A gyökérzetet 3-4 éves korban ássuk ki, daraboljuk fel és szárítsuk meg. (1995)
Forrás: Tausz György, Háztartási lexikon
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
ECET (tudnivalók)
MAJORÁNNA (fűszerezésre)
FŰSZEREK
CÉKLA (főzése)