Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Erdő,mező kincse-som és csipkebogyó.
Régi időkre emlékezve,mindenszentek körüli időben szedjük a természetben dércsípte bogyókat.Október végén és novemberben gyűjthetjük a somot,a fekete berkenyét,a kökényt,a galagonyát és a csipkebogyót.Valóban jót tesz ezeknek a vadon termő bogyóknak a hajnali deresedés.Édesebbek,kellően puhák lesznek.Ha a szabadban még nem csípte meg a dér az erdők,mezők kincsét,szedés után odahaza is kitehetjük őket az első fagyok hatásának.Ezekből az őszi bogyókból készíthetünk teát,szörpöt,lekvárt,mártást,köretet a vadhús vagy kacsa,illetve libamáj mellé.
A múltkori kenyérátveréses poszt (itt elolvashatod!) kommentjeinél felmerült, hogy jó lenne egy kicsit a lisztekkel is foglalkozni. A liszt minősége attól is függ, hogy mennyire szuper búzából (vagy egyéb gabonából) őrlik.
Vajon a malomban is ennyire fehér?!De milyen tényezők befolyásolják a búza minőségét?
Egyrészt az időjárás, mert nem minden évben pont akkor, pont annyi eső esik, vagy annyit süt a nap, amennyi a kalásznak kifejezetten kellemes.
|
|
Manapság a gyorsfagyasztás és a hűtőszekrény korában a tartósítás bizony sokkal gyorsabban és egyszerűen megy, mint ezelőtt, de nem árt, hogyha ismerünk egy pár régi jó bevált, egyszerű praktikát is.
Tartsuk frissen a gyümölcsötHogyha azt szeretnénk, hogy a saját kertünkben termett gyümölcsöt még sokáig, ne csak a szezonban tudjuk fogyasztani, töröljük szárazra az érett, hibátlan példányokat, és egyenként tekerjük selyempapírba. Így tovább eláll, friss marad, és nem képződnek rajta foltok sem.
Szőlő:a gazdag ősz ajándéka.
A szőlőfürt minden szeme igazi természetes gyógykapszula a szervezetnek,köszönhetően a gyümölcs bioaktív hatóanyagainak.A szőlő év milliók óta jelen van a Földön,kaukázusi népek kezdték el termeszteni mintegy 8 ezer évvel ezelőtt.
Európával a rómaiak ismertették meg.Jelen van az őszi tisztítókúrában.Vízhajtó hatása a vese működését és a káros anyagok kipucolását segíti elő.
A béltisztító hatóanyagai segítenek elűzni a testi fáradtságot és a levertséget.A felfrissült vérkeringésnek és az antioxidánsok erejének köszönhetően a bőr sejtjei is megújulnak.
Mángold:a spárga és a spenót vetélytársa.
Aki már járt Horvátországban vagy Boszniában,annak nem kerülhette el a figyelmét a mángold.Sült hal mellé,köretként adják főtt burgonyával.Az érett túróval töltött burek ( sós rétes ) egyik változata a zeljanica ( zöldséges burek ) szintén forrázott mángold levelet tartalmaz.Mi is ez a spenóthoz és spárgához egyszerre hasonló zöldség?
Mángoldnak nevezzük azt a répanövényt ( Beta vulgaris ) amelyet a mediterrán és az Atlanti-óceán térségében őshonos.Nálunk régen termesztették ,mert hideg tűrő.A spenótnál is igénytelenebb.Két fajtája ismert:a levél mángold és a levélnyél mángold.Kedveli az árnyékos helyet,a tápanyagokban dús kerti földet.Ugyanúgy gondozzuk és szedjük,mint a spenótot.A nyeles mángold íze a spárgához és a rebarbarához hasonló.Kétéves növény.Csak a másodikban magzik fel.Már januárban vethető fedett helyre.Szabad földben március-áprilisban dughassuk.Ez június elején lesz szedhető.Mindig a külső,zsenge leveleket tépjük le,mert helyükbe új levelek fejlődnek egészen az első fagyig.
Egyre többen kedvelik a fügét.
Az érett füge mézédes,puha,kellemes zamatú.Valódi házi kerti gyümölcs.Aki fogyasztja,jól jár vele.
A füge az egyik legősibb kultúrnövény.Gyakran esik szó róla az Ó szövetségben,amely a gabona,az olajbogyó,és a szőlő mellett az ,,ígéret földjének" legfőbb kincsei közé sorolja.
Később,a római történelemben fordul gyakran elő;Romulus és Remus,Róma két későbbi városalapítója egy fügefa árnyékában szopott a farkasanya tejéből.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás