Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A metélőhagyma (Allium Schoenoprasum) népies nevei: pázsithagyma, pázsitfű, valamint a német nevéből: snidling, snittling. Schneider Mátyás fuvarozó a "hagymát is hagymával" ette, és milyen jól csinálta! A metélőhagyma konyhánk állandó fűszere kell legyen: finom és egészséges dekorációja ételeinknek.
A Földközi tenger vidékén honos. Kínában már négyezer éve használják. Évelő növény, a föld alatt sok apró hagymát fejleszt, a föld fölött 25-30 cm hosszú, vékonyka sötétzöld szárat. Erős aromájú és enyhén csípős üreges levelei vannak.
A disznótor télvíz idején az igazi.
Az év első két hónapja még mindig a disznótor szezonja.Egykor a pogány isteneknek mutattak be ilyenkor áldozatot.A városiak inkább csak a hentesnél vásárolt hozzávalókból vagy rokoni kóstolókból jutnak hozzá egy-egy lakomához,de a hagyományos magyaros konyha ezekben a zsíros-húsos téli ételekben érthető tetten leginkább.A disznóöléshez nagy társaság,meg persze jóféle kisüsti kell.
A legtöbb háziasszony( még inkább böllér ) féltve őrzi a hurkához és kolbászhoz való fűszerkeverék-recepteket.Megfelelő minőségű húsból odahaza is összegyúrható a véres,májas,hajdina-vagy köleskásás hurkaváltozat vagy kolbász,és megülhető a hajdani lakomák hangulatát idéző tor.
|
|
Óévbúcsúztató és újévköszöntő népszokások
A MÉREG neve: Vegeta ételízesítő és társai
9 éve | szilasi ilona | 0 hozzászólás
46 praktika a háztartásban amit nem árt tudni - Nagymamáink házi praktikái
9 éve | szilasi ilona | 0 hozzászólás
Ha otthonunkban szeretnénk almaecet készíteni nem is kell hozzá túl sok kellék, és hamar be lehet tanulni a boszorkánykonyha rejtelmeibe.
Az almaecet csodás gyógyító hatásáról már nagymamáinktól is hallhatunk, hiszen régen számtalan betegségre alkalmazták. Akár mi magunk is készíthetünk almaecetet, amihez először is szükségünk lesz egy erjesztő edényre. Erre a célra ideális lehet egy nagyobb hasas üveg, vagy agyag kancsó.
Szükségünk lesz még almamustra, vagy almaborra, amelybe megkezdődik az ecetképződés.
9 éve | szilasi ilona | 0 hozzászólás
A nyugalom növényei.
Súlyos pszichés problémákkal,depressziós tünetekkel pszichológushoz,komolyabb esetben pedig pszichiáterhez kell fordulni.Más lapra tartozik a nagyon gyakori hétköznapi idegesség.
Ilyen esetekben segíthet magán az ember,például gyógynövények használatával.A nyugtató hatású növényekkel még időben csillapítható a feszültség,anélkül,hogy a baj olyan mértéket ölthetne,amikor már csak gyógyszer segít.A növényeknek nincs mellékhatásuk,nem okoznak függőséget,szemben az egyes nyugtatószerekkel.A gyógyteák izgulós,nehezen elalvó kisiskolásoknak is ajánlhatók.Az alvást segítő teákat általában több növényből keverik,összetevőik között leggyakoribb a citromfű,az orbáncfű,a macskagyökér,a komló,a golgotavirág,a levendula.
Készítsünk saját fűszerkeveréket!
Bemutatunk néhány otthon is elkészíthető saját fűszerkeveréket, amelyek üvegedénybe téve hosszú ideig tárolhatók és finom különleges íz világú étel készíthetők segítségükkel.
A fűszerek minden ételnek egyedi íz világot kölcsönöznek, ám nem mindig tudjuk, melyik ételhez milyen fűszert használjunk fel. Bemutatunk néhány otthon elkészíthető finom fűszerkeveréket, amelyek egyszerűen összeállíthatók.
Konyhai fűszerkeverék:
Hozzávalók:
25 g majoránna, 25 g bazsalikom, 25 g koriander, 25 g kömény, 105 g borsfű, 105 g kakukkfű, 126 g mustármag, 126 g pirospaprika, 180 g zellerlevél, 260 g szárított gomba
A szárított fűszernövény részeket megőröljük, és ha szükséges még egy nagy lyukú szitán és átszitálhatjuk, hogy ne maradjon benne nagyobb rész.
Mit érne a karácsony hal nélkül?
Nem csak a hagyományos halászlé-rántott hal menü létezik.Olyan halételek ajánlunk,amelyek nem szokványosak,bármelyikkel különlegesebbé tehető az ünnepi ételsor.
Az ünnepek alatt ( is ) a legnépszerűbb a ponty,ami a teljes magyar haltermelés 85 százalékát adja.Összesen 24 ezer hektáron tenyésztenek halat Magyar országon.A karácsonyi ünnepek alatt fogy el az évi termelés 40 százaléka.Igazán jó halászlét csak pontyból lehet készíteni,ami elsősorban ennek a fajnak a nagyobb zsírsavtartalmával magyarázható,a halászlé ízét adó fűszermolekulák ugyanis zsírban oldódnak.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu