Háztartás: blog

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1171 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1171 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1171 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Háztartásvezetés-házi praktikák klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1171 fő
  • Képek - 276 db
  • Videók - 205 db
  • Blogbejegyzések - 844 db
  • Fórumtémák - 43 db
  • Linkek - 39 db

Üdvözlettel,

Háztartásvezetés-házi praktikák vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Háztartásvezetés-házi praktikák hírei

Hogyan termesszük a párkányon metélőhagymát?

 

 

Hogyan termesszük a párkányon metélőhagymát? A metélőhagyma (Allium Schoenoprasum) népies nevei: pázsithagyma, pázsitfű, valamint a német nevéből: snidling, snittling. Schneider Mátyás fuvarozó a "hagymát is hagymával" ette, és milyen jól csinálta! A metélőhagyma konyhánk állandó fűszere kell legyen: finom és egészséges dekorációja ételeinknek.

A Földközi tenger vidékén honos. Kínában már négyezer éve használják. Évelő növény, a föld alatt sok apró hagymát fejleszt, a föld fölött 25-30 cm hosszú, vékonyka sötétzöld szárat. Erős aromájú és enyhén csípős üreges levelei vannak.

Tovább 

 A disznótor télvíz idején az igazi.


  Az év első két hónapja még mindig a disznótor szezonja.Egykor a pogány isteneknek mutattak be ilyenkor áldozatot.A városiak inkább csak a hentesnél vásárolt hozzávalókból vagy rokoni kóstolókból jutnak hozzá egy-egy lakomához,de a hagyományos magyaros konyha ezekben a zsíros-húsos téli ételekben érthető tetten leginkább.A disznóöléshez nagy társaság,meg persze jóféle kisüsti kell.
A legtöbb háziasszony( még inkább böllér ) féltve őrzi a hurkához és kolbászhoz való fűszerkeverék-recepteket.Megfelelő minőségű húsból odahaza is összegyúrható a véres,májas,hajdina-vagy köleskásás hurkaváltozat vagy kolbász,és megülhető a hajdani lakomák hangulatát idéző tor.

Tovább 

 

Óévbúcsúztató és újévköszöntő népszokások

December 31, szilveszter, az év utolsó napja, egyben I. Szent Szilveszter pápa emlékünnepe. Jankovics Marcell Jelkép-kalendáriumának nyomán, a néphagyomány és a városi folklór óév-búcsúztató szokásai az év fordulójához kapcsolódnak.
Az év vége és az új év kezdete minden népnél bizonyos jelképes elválasztó, szerencse- és bőséghozó praktikákkal jár. Ilyen volt a magyar nép szokása szerint az óévet jelképező szalmabáb földbe temetése, vízbe hajítása (téltemetés), egy öregember-maszkot viselő legénynek játékos kikorbácsolása a faluból (télkiverés), az óév kiharangozása.

Tovább 

A MÉREG neve: Vegeta ételízesítő és társai

A nátrium-glutamát széles körben elterjedt ízfokozó adalékanyag, érdekessége, hogy teljesen íztelen. Ízfokozó hatását úgy éri el, hogy stimulálja az ízlelőbimbókat. Nem az ételre, hanem az agyra hat, de az intenzív íz mellé fizikai tüneteket is kap a gyanútlan fogyasztó.
A Na-glutamát gyökerei egészen Japánig nyúlnak vissza. A japánok évezredek óta a tápanyagban gazdag tengeri hínárt használták ízfokozónak, egészen addig, amíg 1908-ban Dr.

Tovább 

A szívek szabójaAranyosi Ervin: A szívek szabójaÉlt egy szabómester, szíveket foltozott.
Hozzá a sok ember, sok-sok munkát hozott.
Mert a szép szívüket sok sérelem érte,
s bár a szabó bérét vastagon megkérte,
ki sem látszott sajnos, a temérdek munkából,
s a szabóműhelytől egy nap sem volt távol.
Nagyon unta pedig e monoton munkát.
Mindig csak ugyanaz! Hidd el, te is unnád!Kíváncsi lett tehát, a szívet mi bántja,
mi okozza vesztét, mért romlik el pántja?
Hová lesz belőle a sok tiszta érzés,
mért ül ki színére megszakadás, vérzés.

Tovább 

46 praktika a háztartásban amit nem árt tudni - Nagymamáink házi praktikái

 

 

PRAKTIKUS DOLGOK...
Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés közben.
Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom.
Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom.

Tovább 

Almaecet készítése házilag

Ha otthonunkban szeretnénk almaecet készíteni nem is kell hozzá túl sok kellék, és hamar be lehet tanulni a boszorkánykonyha rejtelmeibe.

 

Az almaecet csodás gyógyító hatásáról már nagymamáinktól is hallhatunk, hiszen régen számtalan betegségre alkalmazták. Akár mi magunk is készíthetünk almaecetet, amihez először is szükségünk lesz egy erjesztő edényre. Erre a célra ideális lehet egy nagyobb hasas üveg, vagy agyag kancsó.

Szükségünk lesz még almamustra, vagy almaborra, amelybe megkezdődik az ecetképződés.

Tovább 

 A nyugalom növényei.





   



Súlyos pszichés problémákkal,depressziós tünetekkel pszichológushoz,komolyabb esetben pedig pszichiáterhez kell fordulni.Más lapra tartozik a nagyon gyakori hétköznapi idegesség.
Ilyen esetekben segíthet magán az ember,például gyógynövények használatával.A nyugtató hatású növényekkel még időben csillapítható a feszültség,anélkül,hogy a baj olyan mértéket ölthetne,amikor már csak gyógyszer segít.A növényeknek nincs mellékhatásuk,nem okoznak függőséget,szemben az egyes nyugtatószerekkel.A gyógyteák izgulós,nehezen elalvó kisiskolásoknak is ajánlhatók.Az alvást segítő teákat általában több növényből keverik,összetevőik között leggyakoribb a citromfű,az orbáncfű,a macskagyökér,a komló,a golgotavirág,a levendula.

Tovább 

Készítsünk saját fűszerkeveréket!

Bemutatunk néhány otthon is elkészíthető saját fűszerkeveréket, amelyek üvegedénybe téve hosszú ideig tárolhatók és finom különleges íz világú étel készíthetők segítségükkel.

 

A fűszerek minden ételnek egyedi íz világot kölcsönöznek, ám nem mindig tudjuk, melyik ételhez milyen fűszert használjunk fel. Bemutatunk néhány otthon elkészíthető finom fűszerkeveréket, amelyek egyszerűen összeállíthatók.

Konyhai fűszerkeverék:

Hozzávalók:

25 g majoránna, 25 g bazsalikom, 25 g koriander, 25 g kömény, 105 g borsfű, 105 g kakukkfű, 126 g mustármag, 126 g pirospaprika, 180 g zellerlevél, 260 g szárított gomba

A szárított fűszernövény részeket megőröljük, és ha szükséges még egy nagy lyukú szitán és átszitálhatjuk, hogy ne maradjon benne nagyobb rész.

Tovább 

Mit érne a karácsony hal nélkül?



Nem csak a hagyományos halászlé-rántott hal  menü létezik.Olyan halételek ajánlunk,amelyek nem szokványosak,bármelyikkel különlegesebbé tehető az ünnepi ételsor.
Az ünnepek alatt ( is ) a legnépszerűbb a ponty,ami a teljes magyar haltermelés 85 százalékát adja.Összesen 24 ezer hektáron tenyésztenek halat Magyar országon.A karácsonyi ünnepek alatt fogy el az évi termelés 40 százaléka.Igazán jó halászlét csak pontyból lehet készíteni,ami elsősorban ennek a fajnak a nagyobb zsírsavtartalmával magyarázható,a halászlé ízét adó fűszermolekulák ugyanis zsírban oldódnak.

Tovább 

 Frissebb bejegyzések

Régebbi bejegyzések 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu